Két véletlen szülte ezt a tortát: az egyik, hogy macaronkészítéskor a mandulaliszthez sikerült étkezési keményítőt mérnem a porcukor helyett - még észrevettem időben, így maradt rengeteg piskótaalapom, amiben 1:2 arányban van darált mandula és étkezési keményítő... A másik, hogy találtam még egy kókuszkrémkonzervet a kamrában, mikor tavaszi nagy átrakodást tartottam (mert valahogy soha nem lesz több hely benne, akkor se, ha rendet rakok). De a csak kókuszos torta inkább a télhez illik, eper meg volt otthon a hétvégén, és már nem is kellett gondolkozni a desszerten. Nem szokásom egy egyszerű hétvégi sütit macaronokkal díszíteni, de a keményítős baleset után készült adagból épp jutott a tortára is...
Bár úgy képzeltem, a kókuszos krém teljesen felér az eprekig, de szerintem így se mutat rosszul, lehet emelni a magasságot, ha a piskótára vékonyan eperdzsemet kenünk és szép méretes, félbevágott eprekkel kirakjuk a piskótát, és úgy öntjük rá a kókuszos-tejszínes habot.
Hozzávalók: (20 cm-es formához)
- a piskótához:
2 nagy tojás
2 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál mandulaliszt
2 evőkanál étkezési keményítő
1 tk. holland kakaópor
- a kókuszos krémhez:
1db 400gr-os kókuszkrémkonzerv ( ez kb 2,5 dl folyadék - ehhez van igazítva a zselatin mennyisége)
( bioboltokban 200ml-s dobozban kapható cocomas kókuszkrém, az tökéletesen megfelel, ez nekem családi importcucc volt)
2 dl tejszín
1 habfix
2 teáskanál plusz 2 evőkanál porcukor
12 gr zselatin vagy 6 zselatinlap
A tojásokat a cukorral 10 perc alatt könnyű habos krémmé vertem a kézi mixerrel, majd beleszitáltam a száraz hozzávalókat és egy lapáttal óvatosan homogén masszává kevertem.
A sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntöttem és 180 fokon kb. 10 percig sütöttem, majd rácson kihűtöttem. (Természetesen nem kell kivenni a piskótát belőle.)
Az epreket megtisztítottam, félbevágtam, a forma picit kivajazott oldalán körberaktam (így könnyebben odatapad).
A tejszínt a habfix-szel és 2 tk. porcukorral habá vertem, a zselatint közben 4 ek hideg vízben megáztattam.
A
kézi mixerrel vertem egy kis levegőt a két evőkanálnyi porcukorral együtt a
kókuszkrémbe is, majd a tejszínhabba mixeltem, lassan és egyenletesen
csorgatva.
A puha zselatint kis
lángon kevergetve felmelegítettem, épp csak míg sima és folyós nem lett
(forralni nem szabad) majd a kókuszos masszába kevertem, ugyanúgy, mint a
kókuszkrémet.
3-4 óra hűtés után tökéletesen szeletelhető, habos, könnyű torta lett az eredmény.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése