2013. május 23., csütörtök

Epres-rebarbarás desszert




Hogy honnan lehet megismerni egy jó receptet? Ma, amikor tele receptekkel az internet, annyira könnyűnek látszik finomat, látványosat, mindenkit elkápráztatót főzni. Hogy az eredményben mennyire bízhatunk - hát igen, a mennyiség nem mindig jár kéz a kézben a minőséggel. És bár ízlésről felesleges vitatkozni, azt elismerhetjük, hogy tökéletes receptek igenis léteznek, csak  a tökéletes recepthez nem elég simán főzni tudni: rengeteg gyakorlat, még több tapasztalat, arányérzék, ízlés és   tudás szükségeltetik hozzá - és az, valljuk be, igazából  a profik sajátja...

Ez a desszert egy ilyen tökéletes recept szerintem: az édes és savanykás, friss és selymesen zsíros, lágy és ropogós tökéletes egyensúlya. 

De egy könyv kellett hozzá... Neil Perry ausztrál séf csodálatos és inspiratív szakácskönyvét  a T.Bálint kiadó adta ki, és  nekem egyből kiütötte az eddigi összes (tévés)sztárséf színes-szagos könyvét az első helyről. És ha csak a receptjei fele ilyen jó, mint ez, akkor is ez az eddigi legjobb séfszakácskönyv, amit olvastam. Eltér az átlagtól abban is, hogy - pár kép kivételével - nincsenek rajta hangulatfotók, semmi családi vacsora meg baráti összejövetel, csak az étel a lényeg. Nincsenek vibráló színben játszó fancy kiegészítők,  csak pár fehér, bézs, barna háttér, tányér és szalvéta, a fotók mégis gyönyörűek. Meleg, barátságos, otthonos, amit először legjobb  elolvasni egyszerre, mint egy könyvet, azután pedig sorban megfőzni- megsütni az egyszerű és mégis kifinomult, otthoni főzésre szánt fogásokat.



Hozzávalók: (szerintem inkább  6 személyre)

12,5 dkg eper
50 dkg rebarbara
10 dkg   cukor
1 citrom leve
fél rúd vanília/ 1 tk. vaníliakivonat

30 dkg mascarpone
3 tojás
8 dkg cukor

 6 babapiskóta

6 dkg pisztácia vagy más csonthéjas (én pekándiót használtam)
10 dkg cukor

A rebarbarát megtisztítottam, kisujjnyi darabokra vágtam, megszórtam a cukorral, rálocsoltam a citromlevet, hozzáadtam a vaníliát és nagyon kicsi lángon, szoros  fedő alatt pároltam jó 15 percig. Az utolsó 5 percre tettem hozzá az epret is.Hűlni hagytam.

Amíg párolódott, a cukor felét  és a tojások sárgáját világos, habos krémmé vertem fel a kézi mixerrel, majd kanalanként hozzákevertem a mascarponét is. Habbá vertem a fehérjéket a cukor másik felével, beleforgattam a krémbe, hűtőbe raktam.

A grillázshoz a cukrot három evőkanál vízzel felforraltam, majd addig melegítettem, amíg a víz el nem párolgott,  a cukor karamellizálódni kezdett, és szép sötét borostyánszínűvé vált. Beleszórtam a durvára aprított  pekándiót, kivajazott alufóliára öntöttem a keveréket, vajas késsel elsimítottam, majd mikor megszilárdult, durvára törtem két réteg folpack között.

A pohár aljára került az összetört babapiskóta, rá a rebarbarás keverék, majd a krém, tetejére a grillázs.

2 megjegyzés:

Kriszta írta...

Kedvet hoztál ehhez a könyvhöz. :)

Névtelen írta...

The articleice Machines introduces:This article about How To Buy Commercial Ice Machines For Restaurant,With the introduction of cutting edge and innovative technologies, a commercial ice machine is no longer a bulky device producing insanitation, consuming a lot ...

If you need more ice Machines infomation about How To Buy Commercial Ice Machines For Restaurant, Click here to find.

With the introduction of cutting ice Machines edge and innovative technologies, a commercial ice machine is no longer a bulky device producing insanitation, consuming a lot of energy, making noise, and taking a lot of time to make the needed supply of ice. As a result of high end technologies, commercial ice machines are able to achieve “being green” the highest levels of energy and water conservation. Now a commercial ice machine can easily produce from 65 pounds to 2,000 pounds of ice cubes in a day. You can find varied shapes of ice cubes such as dice, half dice, octagon, crushed, nugget, and flake.

Commercial ice machines are the standalone units,ice Machines designed to produce large quantities of ice for various commercial purposes. Once installed, these commercial ice makers are pretty automatic and do not need much attention from you or your staff. These factory-made machines consist of a condensing unit and ice-making section that operates as an integrated unit to make ice, an ice bin or a storage unit to store the created ice and a dispensing unit to dispense the ice out of the machine. Many automatic ice machines use moving water to create an improved quality of ice cubes. They work on the principle of “faster the water moves the better the ice quality becomes”. In this process, the air and un-dissolved solids get washed away. This results in pure and clear ice production.

Large amounts of ice are demanded for various purposes in many ice Machines commercial entities such as Restaurants, Bars, Ice Cream Parlors, Bakeries, Country Clubs and Golf Courses. A commercial ice machine is the perfect choice for such places as the large quantity of ice also needs to be a certain quality as well. Automatic commercial ice machines will make plenty of ice of equal size in a short span of time. All you need to do is just start the machine and set the required functions, and leave the rest up to the machine. You will get good quantity of quality ice in a short amount of time. In addition, many commercial ice machines come with a self cleaning function. This will help maintain the quality and quantity if the produced ice while decreasing the time that you and or your staff must spend with the machine.

Keep in mind that there are two varieties of ice machines: air cooled and waterice Machines cooled. Air cooled ice machines use air to disperse the heat, whereas water cooled ice machine uses water to do the same function. Air cooled ice machines use more energy and also are much noisier than water cooled ice machines. However, they are more affordable than water cooled ice machines.

An assorted collection of wonderful, fast and energy efficient commercial ice makers are readilyice Machines available in the market. Various renowned and reliable manufacturers have come up with their unique range of these amazing machines. Numerous models that create different types and sizes of ice are available in the local and online market. A competitive urge of creating more efficient and cost effective ice machines, has left the customers and consumers with a distinctive variety of these units in which to choose.

Related Posts with Thumbnails