Mindenki tudja, aki már próbálta, hogy az eper és a tejföl, elsőre bármilyen furcsán is hangzik, nyerő ízkombináció. Ezért vetettem el a szokásos tejszínes/fagyis hideg leves ötletét hétvégén, és megpróbálkoztam ezzel a variációval. Ha engem kérdeztek....a legeslegjobb amikor a hideg levesbe belepötyögtetett aligporcukros, citromos tejfölpamacsokat kergetjük bele a kanálba, és az eperlevessel együtt hagyjuk lassan szétolvadni a szánkban...
Mindenféleképpen jó érett eperből készítsük, a hozzáadott plusz cukor nem fogja pótolni ez eperízt, ha a gyümölcs éretlen.
Hozzávalók: (3-4 adag, nem sok :))
40 dkg érett, édes eper
9 dl víz
3 darab, kisujjnyi, vékonyan hámozott citromhéj
negyed vaníliarúd/1 tk vaníliakivonat/ fél cs.vaníliás cukor
2 nagy evőkanál porcukor
10 dkg tejföl
1,5 dkg étkezési keményítő
egy ek. citromlé
plusz tejföl, kevés reszelt citromhéj és hozzá kevés porcukor a tetejére
Az epret a vízzel, citromhéjjal, a vanília kikapart magjaival és a rúddal addig főztem, míg egy percet forrt, majd hagytam kissé hűlni. Kihalásztam belőle a citromhéjat és a vaníliarudat, és botmixerrel pürésítettem. A porcukorral elkevert étkezési keményítőt simára kevertem a tejfölben, majd a levesben ( ne legyen forró, mert összerántja a tejfölt), visszahúztam a tűzre, és csak addig melegítettem kevergetve, míg éreztem, hogy picit sűrűsödni kezd, ahogy a keményítő elkezdett dolgozni. Igazán jól behűtöttem, ekkor tettem hozzá még kevés citromlevet - és ilyenkor lehet még ízlés és az eper íze alapján állítani az édességen is - és a citromos-cukros tejfölpöttyökkel tálaltam.
3 megjegyzés:
Olyan ínycsiklandóan írtad le, hogy azon melegében megkívántam. Már alig várom az eper szezont. Ezt is elkészítem biztos!
Köszönöm egyik legkedvesebb kommentelő kollégám:)!
Annyira guszta, hogy hétvégén elkészítem.:))
Megjegyzés küldése