2013. május 29., szerda

Bodzahabos minitorták mandulás-marcipános meggylekvárral





Meggy, mandula, marcipán... kell ehhez még bármi más? Esetleg egy kicsi a bodza üdeségéből, kevés étcsoki, hogy legyen párja a meggynek, így van egy  komolyabb ízpár, még egy kis marcipán,  na és ha esetleg van kéznél macaron, ami a mandula mellett a sok cukor miatt kívánja a pikánsabb, savanykás lekvárokat töltelékként...akkor lehet egy ilyen süti is belőle - de macaron nékül is igazán különlegesen finom!

A süti a CSIKOS lekvármanufaktúra receptversenyére készült, a cég legnépszerűbb, mandulás-marcipános meggylekvárjára hangolva. Ahogy a lekvár sem erősen édes, hanem  a rengeteg gyümölcs miatt meggyesen savanykás, a sütiben is csak a bodzahab viszi az édességet, de mint látható, minimális cukorral, és így pont elég is. A házi bodzaszörpöm citromos, és citromsavat is tartalmaz, így összességében sem lehet elmondani erről a desszertről, hogy édes lenne, de itthon  nem is hiányolta senki.





-a piskótához

4 tojás
80 gr cukor
50 gr liszt
15 gr darált mandula
15 gr holland kakaó
25 gr étcsokoládé (75% kakaótartalmú)

- a bodzás-tejszínes mousse-hoz:
4 dl tejszín
2 dkg porcukor
3 lapzselatin
80  ml hígítatlan bodzaszörp
4 ek víz

az összeállításhoz:

1 üveg ( 200 gr)  CSIKOS meggyes-marcipános lekvár
10 dkg marcipánmassza
2 ek porcukor

a díszítéshez: néhány dkg olvasztott étcsokoládé

Az egész tojásokat kézi mixerrel 10 perc alatt  világos krémes, habbá verjük a cukorral. Rászitáljuk a lisztet, mandulát és kakaót, a mixer alacsony fokozatán összekeverjük, majd a végén hozzákeverjük az olvasztott étcsokoládét is. 30x20 cm-es, az alján sütőpapírral bélelt  tepsiben 175 fokra előmelegített sütő középső rácsán 10 perc alatt megsütjük.

Amíg a piskóta sül, kemény habbá verjük a hideg tejszínt, hűtőbe tesszük; a marcipánmasszát (feles marcipán) 1 ek. porcukorral átgyúrjuk, és porcukrozott munkalapon 2 mm vastag lappá nyújtjuk.

A kikapcsolt, kinyitott sütőben hagyjuk kihűlni a tésztát, majd 7 cm-es desszertgyűrűvel 8 kört vágunk belőle, éppúgy, mint a kinyújtott marcipánból.

A 2-2 piskótakarikát és egy-egy marcipánlapot 1-1 teáskanál lekvárral  rétegezünk, visszatesszük a desszertgyűrűkbe.

A zselatint megáztatjuk a vízben. Lassan felmelegítjük, míg a zselatin teljesen feloldódik, hozzáadjuk a bodzaszörpöt, majd a habbá vert tejszínbe  mixeljük középső fokozaton.

A bodzás habot habzsákba töltjük, és négyfele – kb 3 cm magas réteget képezve - elosztjuk a desszertgyűrűkben, a tetejét elsimítjuk és 2-3 órára hűtőbe tesszük.  

Éles késsel óvatosan elválasztjuk a sütit körben a desszertgyűrűkből ( de bélelhetjük a gyűrűt szilikonos  sütőpapírral, is mielőtt megtöltjük, így egyszerűbb kivenni belőle a süteményt) a mousse közepébe kiskanállal egy  mélyedést vágunk, megtöltjük a lekvárral és tetszőleges étcsokidísszel, csokoládélapkával díszítjük. Én macaronokat is töltöttem a meggyes dzsemmel, azok kerültek középre, a csokikarikák  pedig  megolvasztott, sütőpapírra csorgatott étcsokiből készültek: mikor a csokoládé már nem volt folyós, a szilikonos sütőpapírcsíkokat két végüknél összecsíptetve hűtőbe raktam, és dermedés után óvatosan leválasztottam a csokikarikákat a papírról.







6 megjegyzés:

Kriszta írta...

Csodálatos! Ha lehetne levenném a monitorról és megkóstolnám.

Blogkonyha írta...

Énisénis!!

Zsuzska írta...

Ó, csodás! A látvány is és az íze is az lehet!!!

Macaron lány írta...

Piszke, ha szeretném ezt egy nagy tortának megsütni, hogy tudom megoldani, hogy a hab a tetején szépen megálljon amíg meg nem dermed ?:)
Köszönöm

Piszke írta...

Kapcsos kerek formában minden további nélkül megoldható - és akkor a szeletek szélesebbik végén lehetne beletölteni a meggylekvárt. Egyébként kis ügyeskedéssel -ha tökéletesen megdermedt - egy magasabb falú négyszögletes formából is kivehető: ha úgy béleled ki sütőpapírral a tepsit, hogy a tepsi mind a négy oldalán túllóg 4-5 centivel a sütőpapír. (Persze nem belehajtogatni kell, hanem vágni egy túllógót keresztben, és egyet hosszában. (ööö...remélem érthető..)ekkor csak egy kukta segítsége kell, és négykezesen kiemelitek a sütit a papír túllógó széleinél fogva felfelé a tepsiből, mikor megdermedt. És még valami! Az itteni hab mennyisége a formából kerekre vágott tortákra van kalibrálva, így legalább 30%kal nagyobb mennyiségű hozzávalóra lesz szükséged a habhoz

Macaron lány írta...

Igen, érthető volt, köszönöm szépen, akkor megcsinálom :) Jó, hogy írtad a habot, mert arra nem gondoltam :)

Related Posts with Thumbnails