2013. február 21., csütörtök

Teasütemény - rooibos keksz



Tökéletesen átadja a tea ízét, és sütés közben az egész konyha a teától illatozik...

Vagy három éve tervben van, - mióta rooibos rajongó vagyok - és nagyon igyekeztem, hogy a Vigyázz, Kész, Főzz legújabb fordulójára kész legyen, csak a posztolással csúsztam ki az időből. Régesrég, vagy öt éve, csináltam hasonlót, fenn is van itt, gyümölcsteából. Hol volt akkor még a rooibos... azóta viszont nekem ez a kedvenc teám, hiába nem is tea, hanem egy cserje kérge valójában. A korábbi recepthez képest módosítottam kicsit az összetevőkön, de a tea ízét itt is a tejszín viszi be a sütibe, ezért nem a klasszikus omlós, hanem inkább kicsit puhább fajta lesz készen. Bármilyen más fajtájú és ízesítésű teából elkészíthető az alábbi módszerrel, csak arra kell figyelni, mennyire intenzív az íz és a szín, amit át akarunk vinni a tésztába - lehet, elsőre kicsit óvatosabban kell eljárni: a másik poszt alapján a gyümölcsteák mennyisége jól belőhető, és itt a rooibosnál is sikerült elsőre eltalálni, de mondjuk egy erősebb, aromás earl grey-nél nem biztos, hogy szükséges ekkora teamennyiség, kesernyésebb aromáknál pedig nem árt mondjuk még  cukorral megszórni a kekszeket sütés előtt, vagy maximum 1-2 dekával emelni a tésztába kerülő mennyiséget.

Hozzávalók:

20 dkg liszt
10 dkg vaj
7 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1 dl tejszín
6 filter vaníliás rooibos  tea

A tejszínt felforraltam és leforráztam vele a filterből kiszórt  teát. 5 perc állás után - picit meg is nyomkodva a teafüvet -leszűrtem.
Késes robotgépben a hideg vajat és a lisztet morzsás állagúra kevertem, hozzáadtam a cukrot és a tojás sárgáját, és a teás  tejszínt. Puha, lágy tésztát kaptam, amit két folpack réteg között kilapítva egy órára a hűtőbe tettem.A hűtőből kivéve 2 mm vastag (vagyis vékony ) lappá nyújtottam a folpack között, és kiszaggattam. (Gyorsan kell dolgozni, lehet felezni is a tésztát, és  amíg az egyik felével elkészülünk, a másik a hűtőben várakozik.)

160 fokos sütőben kb 20 perc alatt sültek készre, ekkor még egész puhák a kekszek, és a sütőlapon kell kihűlniük is, így lesznek tökéletesek.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Node hogy került rá a felirat?

Piszke írta...

sütipecsét :)! Olyan, mint régen a kirakós betűbélyegző - én kreatív boltban vettem.

Névtelen írta...

:-) Köszi.

Eszter írta...

Húúú de jól hangzik! Kár, hogy a családban egyedül én vagyok Rooibos rajongó.

Névtelen írta...

Szia,
a rooibush tea egy dél- afrikai cserje tüskeszerű leveleiből , nem a kérgéből készül!!! ...és hamár, akkor ne filtereset!! a recepthez kb hány g kell? köszi

Piszke írta...

Jogos! Már én is észrevettem, csak a lustaság :( Én a vaníliás rooibostól vagyok függő, alig iszom mást és még nem is láttam ilyet kimértben(bár valószínűleg csak nem jutok el a megfelelő helyre) ez 6 filter volt, összesen 12 gr. tea. Ezzel is kiegészítem majd.

Related Posts with Thumbnails