2013. február 7., csütörtök

Mandarinos-gránátalmás pite

A muffinnál is egyszerűbb - és valljuk be, látványosabb -  sütemény új variációja, és mindjárt lehet dupla adagot is csinálni belőle, mert ez a kis 22 centis formában készült darab már rögtön az ebéd után elfogyott, és a sötét vasárnap délután négykor már mindenki rángatta a kamra tolóajtaját, és vadul pásztázta a polcokat meg a hűtőt valami édesség után. Bár úgy számítottam, hogy a gránátalma magjai szépen lesüllyednek majd a citrusos krém aljára, de helyette ilyen vibráló külsőt kölcsönöztek a sütinek. 
Ja és egy perfekt módja a gránátalma tisztításának -  konyharuha-, víz-, védőruha.trükk szükségtelen, gyönyörúen egészben és sértetlenül kiszedhetők a magok:  itt a videó.

Hozzávalók: (20X20as tepsihez vagy 22cm-es formához)

-a tésztához:

10 dkg vaj 
12 dkg liszt
2. ek. cukor
csipet só
A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A vajat a mikróban 400 watton 2 perc alatt  megolvasztottam (langyos legyen csak), és hozzákevertem az előzőleg összekevert cukorhoz, sóhoz  és liszthez. A kevercset a sütőpapírral bélelt tepsire szórtam, és egyenletesen elnyomkodtam a tepsi alján.  20 perc alatt a sütő alsó harmadába tett rácson  megsütöttem - kellemes aranybarna színűnek kell lenni a tésztának. 


a krémhez:

3 tojás
10 dkg cukor
3 ek. liszt
fél citrom leve 
plusz annyi mandarinlé, hogy összesen 1,2 dl folyadékunk legyen

Minden hozzávalót simára kevertem, és a sütőből kivett tészta tetejére öntöttem. Csak arra kell figyelni, hogy ne habosítsuk fel a tojást, hogy  a megsült tészta teteje sima legyen, ne buboréknyomokkal teli.
Amikor a krémet a tésztára öntöttem, ezért kicsit odaütögettem az asztalhoz, (pont mint a macaront), hogy a buborékok a felszínre jöjjenek, és kipukkadjanak. Ezután szórtam rá a gránátalmamagokat.
160 fokra levett sütőben 20 percig sült. (Ekkor még kicsit mozoghat a közepe, nem baj, a kihűlés során megdermed, pont, mint a sajttorta.)
Rácson, a tepsiben hűtöttem ki.

3 megjegyzés:

vackor írta...

Imádja az egész család!
Köszönöm

Barbara írta...

Most vettem ki a dupla adagot a sütőből, a fele még szinte melegen elfogyott! :) Köszönöm a receptet! :)

Névtelen írta...

Köszönöm a receptet. Imádtuk!!!!

Related Posts with Thumbnails