A terv igazából egy szép, narancsszínnel márványozott külső felszín volt, - nem ennyire szabályos-csinos, mint a málna-örvényes sajttorta - hanem dzsemmel rendesen megtolt - de a rendes házi barackdzsem sűrűsége miatt lassan, de biztosan besüllyedt a krémsajtos alapba...nagyobb bajunk sose legyen. A barackdzsem-sajttorta együtt pedig erősen a Rákóczi túrós fílinget hozza, de semmi könnyedség, hanem tömör újvilági kalóriabomba formájában.
Hozzávalók: (20X20-as négyszögletes formához, 16-20 darabhoz)
20 dkg zabkeksz (Győri Édes)
4 dkg olvasztott vaj
60 dkg tejszínes krémsajt/soft cheese
20 dkg cukor
1 tk.vaníliakivonat
csipet só
3 tojás
4-5 evőkanál sűrű házi barackdzsem, simára turmixolva ( -vagy nem, ízlés szerint)
A kekszet morzsává aprítottam,
összekevertem az olvasztott vajjal.A formát sütőpapírral béleltem, úgy, hogy két párhuzamos oldalán jól kilógjon a sütőpapír - így kihűlés után teljesen biztonságosan ki lehet emelni a sütit. A kekszalapot egy pohárral egyenletesen a forma aljára nyomkodtam és
10 percig elősütöttem. Ezután a sütő hőfokát 165 fokra csökkentettem.
Egy teáskannában vizet forraltam.
Míg a kekszalap sült, a
krémsajtot egy nagy, mély tálban 3 percig a kézi mixerrel nagy
fokozaton habosítottam, alacsony fordulaton hozzáadtam a cukrot, a
vaníliakivonatot, és egy csipet sót. Ezután a krém közepébe mélyedést
csináltam, beleütöttem 1 tojást, és csak annyi ideig kevertem a
mixerrel, míg egynemű lett kevés, körülötte lévő krémmel, majd lapáttal
összeforgattam a krém többi 90%-ával. Ugyanígy kevertem hozzá a többi
tojást is. Így elkerülhető, hogy a felvert tojással sok levegőbuborék
kerüljön a masszába, amitől azután rengeteg kráter jelenne meg sütés
közben a torta felszínén.
A krémet a kihűlt kekszalapra öntöttem, a munkalaphoz ütögetve
elegyengettem, a feljövő kis buborékokat egy hústűvel kipukkasztgattam.
A botmixerrel simára pürésített barackdzsemet igazságosan elpöttyöztem a krém felszínén, és bár lassan belesüllyedt, egy villával meghúzogattam, legalább belül legyen márványos :).
Kihűlés után 4-5 óra hűtőbeli tartózkodás után lehet igazán szépen vágni.
5 megjegyzés:
a soft cheese az micsoda is pontosan? köszi!
Szia! A tejszínes krémsajt a mascarpone? Elkészíteném szívesen,ha segítesz ebben a hozzávalóban. Köszönöm
Az Aldiban és a Lidl-ben soft cheese - tejszínes krémsajt (natúr változat kell, lapos szögletes dobozban kapható, azt hiszem, húszdekás) a Tescoban is volt régebben ilyen néven, és tulajdonképpen a Philadelphia krémsajt helyettesítője, jóval olcsóbb, de megbízható minőség.
Egyébként mascarponéval is lehet nyugodtan sajttortát sütni, én eddig csak fele-fele csinálta (fele mascarpone, fele soft cheese) a mascarpone kicsit lágyabb, eggyel több tojást tennék hozzá!
Szia! Ezek brutálisan jól néznek ki szerintem. Üdv, D.A.
Köszönöm a választ,nagyon ízletesnek néz ki,alig várom,hogy kipróbáljam.
Megjegyzés küldése