Az ilyesfajta sütik nálunk az együnk-minél-kevesebb-felvágottat-vacsorára kampány részeként születtek meg (NEM, NINCS nálunk meleg vacsora, meleg ebéd van hétköznap is annak, aki otthon eszik, aki meg nem eszik otthon, az nem otthon eszik meleg ebédet, milyenanyaazilyen), és természetesen hangos sikert arattak. Itthon a Népek azt tartják, csak vaj kell mellé, semmi más, és egy nagy bögre hideg tej. (Igazából a gyerekek szerint a márványhoz semmi köze, mert ez tulipánsüti...)
A négyszögletes formában nagyon jól megsülnek az egyensúly-tészták, amik a tojással azonos súlyú lisztet és cukrot tartalmaznak ( az angol oldalakon pound-cake néven futnak ), de ezt a változatot jobban szeretem, mert a vaj sokkal kevesebb benne, a cukornak sem kell a tojásokkal egyenlő súlyúnak lennie; könnyű és nagyon jól eltalált arányú, ami nem csoda, mivel a Valrhona cég receptje. Ráadásul ők magyarázták el tényleg megvalósíthatóan azt is, hogyan lehet ilyen látványos márványozottságot elérni - a titka a tészta terítése és a picit eltérő sűrűség. Most picit nagyobb (hosszabb) formában sütöttem meg, ezért nem olyan látványosan magas, cserében könnyebben és gyorsabban sül át.
Hozzávalók:
-a világos tésztához:
3 dkg vaj
12 dkg cukor
3 tojás sárgája
12 dkg liszt
0,8 dl tej
0,8 dl tej
1 tk. sütőpor
1 tk vaníliakivonat
-a kakaós tésztához:
2 dkg vaj
8 dkg cukor
2 tojás sárgája
6 dkg liszt
2 ek. holland kakaó
0,4 dl tej
0,4 dl tej
fél tk. sütőpor
A szögletes (itt 10x25 cm-es, de ha magasabb sütit akarunk, és látványosabb márványozottságot, akkor a 10x20 cm-est javaslom) formát sütőpapírral kibéleltem, a sütőt 160 fokra előmelegítettem. (A hozzávalók mind legyenek lehetőleg szobahőmérsékletűek.)
A vajat habosra mixeltem a cukorral, egyenként alaposan elkevertem benne a tojássárgákat, hozzáadtam a tejet, a vaníliakivonatot, majd rászitáltam a sütőporral elkevert lisztet, (szitálást ne hagyjuk ki, nagyon jót tesz a tésztának) lapáttal óvatosan egyneművé forgattam. Egyharmadát (elég sűrű masszát kaptam) elterítettem a forma alján.
Ugyanilyen módszerrel elkészítettem a kakaós részt, és a felét a világos tésztán, a forma hosszában, középen egy 2 centi széles sávban elterítettem, kicsit bele is nyomtam a világos tésztába. Ezután megint a világos tészta egyharmada következett, elsimítottam a formában, majd a kakaós tészta másik fele az előbbi módon, és a legvégén az utolsó harmad tészta - a képen látszik, hogy már nem tudott egyenletes fedést adni a kifele szélesedő formám miatt a tetején.
Egy megvajazott késsel a forma hosszában középen egy vágást húztam a tésztában - ez is a márványos belső minta kialakulását segíti elő.
50 perc alatt sült készre, a kisebb formában picit hosszabb lehet a sütési idő, tűpróba nem árt.
A vajat habosra mixeltem a cukorral, egyenként alaposan elkevertem benne a tojássárgákat, hozzáadtam a tejet, a vaníliakivonatot, majd rászitáltam a sütőporral elkevert lisztet, (szitálást ne hagyjuk ki, nagyon jót tesz a tésztának) lapáttal óvatosan egyneművé forgattam. Egyharmadát (elég sűrű masszát kaptam) elterítettem a forma alján.
Ugyanilyen módszerrel elkészítettem a kakaós részt, és a felét a világos tésztán, a forma hosszában, középen egy 2 centi széles sávban elterítettem, kicsit bele is nyomtam a világos tésztába. Ezután megint a világos tészta egyharmada következett, elsimítottam a formában, majd a kakaós tészta másik fele az előbbi módon, és a legvégén az utolsó harmad tészta - a képen látszik, hogy már nem tudott egyenletes fedést adni a kifele szélesedő formám miatt a tetején.
Egy megvajazott késsel a forma hosszában középen egy vágást húztam a tésztában - ez is a márványos belső minta kialakulását segíti elő.
50 perc alatt sült készre, a kisebb formában picit hosszabb lehet a sütési idő, tűpróba nem árt.
4 megjegyzés:
Ó, az én Jancsim ezen elélne egy hétig. Csak legyen mellé tejeskávé is. Tényleg tulipán van benne...Guszta!
A süti gyönyörű, már csak egy kérdésem van: tojások fehérje hova kerül? Az nem kell bele?
az a macaronba :)
Oké, akkor nálam a mézeskalácsra:))
Megjegyzés küldése