Ezdejóvolt :).Pont ilyen kánikulai napok süteménye, és nemcsak azért, mert pár percet kell tölteni vele a konyhában, hanem azért mert könnyű, citromos, az áfonyától szaftos és ha kis kockákra vágjuk, tökéletes kinyitom-a-hűtőt-bekapok-egy falatot édesség. Csak vigyázat, mert elég gyakran kell majd nyitogatni a hűtőt....
10 dkg vaj
12 dkg liszt
2. ek. cukor
csipet só
A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A
vajat a mikróban 400 watton 2 perc alatt megolvasztottam (langyos
legyen csak), és hozzákevertem az előzőleg összekevert cukorhoz, sóhoz
és liszthez. A kevercset a sütőpapírral bélelt tepsire szórtam, és
egyenletesen elnyomkodtam a tepsi alján. Kb.15 perc alatt a sütő alsó
harmadába tett rácson megsütöttem - kellemes aranybarna színűnek kell
lenni a tésztának.
a krémhez:
3 tojás
12 dkg cukor
3 ek. liszt
1 citrom lereszelt héja
1 dl. citromlé
15 dkg áfonya
Az áfonyán kívül minden hozzávalót simára kevertem, és a
sütőből kivett tészta tetejére öntöttem. Egyenletesen belepotyogtattam az áfonyaszemeket és 160 fokra levett sütőben 20
percig sült. (Ekkor még kicsit mozoghat a közepe, nem baj, a kihűlés
során megdermed, pont, mint a sajttorta.)
Egy régebbi recept (meyer citromos szelet), sima citromra alakítva és áfonyával turbózva.
4 megjegyzés:
Hát én elkészítettem ezt a sütit, de olyan sz.... lett, hogy kidobtam az egészet. (Mellesleg rendszeresen sütök, tehát nem vagyok gyakorlatlan!) Aki ezt a receptet feltette a netre és finomnak találja, az valószínűleg még nem evett finom sütit. De hát ez is ízlés dolga. Mindenesetre csak óvatosan vele!!!
Kedves Névtelen, sajnálom, hogy nem ízlett... nálunk pont úgy nézett ki, mint a képen, és mivel csak 20x20-as méretű a forma, vita volt belőle :))
Olyat, ami sz..r, (vagy úgy sikerült, mert igen, ilyen is előfordul a legtapasztaltabbakkal is)) vagy akár csak pusztán nem jön be nekünk, soha nem teszek fel ide.
Az FB-n kaptam más kommentet ugyanehez a sütihez, erre mondják, hogy ízlések és pofonok...
Hát akkor csak egyétek és vitázzatok tovább ezen a "finomságon"! Jó étvágyat!!!!
Én a hétvégén tervezem másodjára is megsütni. A férjemnek nagyon ízlett, szinte vissza kellett tartani, hogy ne egyszerre egye meg mindet. Igaz, mi a nem túl édes, fanyar süteményeket szeretjük. Tehát nekünk igazán jó választás ez a recept. És nagyon meglepődtem, hogy ilyen kevés hozzávalóból, minimális munkával ennyire jó dolog születik.
Magam részéről köszönöm a receptet! (Szerintem sokat fogok még "játszani" vele, variálni az összetevőket.)
Megjegyzés küldése