2012. június 18., hétfő

VKF! XLIX. - Joghurt- és mascarpone mousse torta bogyós gyümölcsökkel



De mondhatnánk úgy is, hogy torta, amibe beleteszünk minden tejterméket, amit éppen a hűtőben találunk. Mellé igazán kevés cukrot, épp csak annyi zselatint, hogy habszerű állaga legyen, de megálljon a talpán, ha levesszük a tortakarikát,  némi gyümölcsöt - nem kell a bogyósakhoz ragaszkodni, a meggy éppúgy jó, mint a vegyes, mélyhűtőürítéskor előkerülő tavalyi tartalék. És bár kétségtelenül 3 részletben készül, cserébe nem kell bekapcsolni a sütőt, csak egy kézimixer kell, FINOM HIDEG, és cserébe elég jól is néz ki, igaz?

(Kimatekoztam, mi a szorzószám, ha 18 cm-es, 24-es, 26-os vagy 28-as a forma. A bejegyzés végén elárulom :))




Hozzávalók: (20-22 cm-es kapcsos formához, 12 szelethez)

1 réteg:

4 dl tejszín
25 dkg mascarpone
3 ek. porcukor
4 lap zselatin+2 ek. víz
10 dkg fehér csokoládé

2. réteg:

4 dl pürésített gyümölcs - átszűrni nem kell (itt ez most 40 dkg ribizli-feketeribizli-málna keverék volt - ha valaki kiviből készítené, mondjuk Fradi drukkereknek, akkor a kivipürét is fel kell jól melegítenie 45-50 fokra, különben a benne lévő enzim megakadályozza a dermedést)
4-6 ek. porcukor ízlés szerint, a gyümölcs(ök) édességétől függően
4 lap zselatin+ 2 ek. víz

3. réteg:

2 dl tejszín
2 dl joghurt
2 dl tejföl
3 csapott ek. porcukor
5 lap zselatin+ 3 ek. víz

A   tejszínt kézi mixerrel türelmesen habbá vertem. A zselatinlapokat egy kisebb lábasban 2 ek. vízzel meglocsoltam és pár percre puhulni hagytam. A kockára tört csokit a mikróban  560 Watton 5-6 kör alatt, körönként kivéve, - tördelgetve, majd kevergetve egy kiskanállal-, megolvasztottam. A mixerrel belekevertem a tejszínhabba a mascarponét, a porcukrot, a megolvadt csokit. A puha zselatint kis lángon homogén folyadékká "olvasztottam" - fel nem szabad forrnia - és a mixer leggyorsabb fokozatán belekevertem a tejszínes krémbe, épp csak annyit keverve, hogy egyenletesen eloszoljon. A krémet  a  forma aljára öntöttem, és a hűtőben pár órát hűlni hagytam.

Az újabb 4 lap zselatint az előző módon beáztattam, majd átmelegítettem, de ezelőtt pár kanállal tettem hozzá a  ribizli-feketeribizli-málna püréből is, majd hozzákevertem a gyümölcspüréhez. Ez volt a középső réteg. Ez nálam egy éjszakát töltött a hűtőben, mert így jött ki a lépés, de 2-3 óra alatt üzembiztosra dermed.

A felső, savanykásabb réteghez a tejszínt habbá vertem, belekevertem a porcukrot, tejfölt, joghurtot, majd a zselatinnal úgy jártam el, ahogy az előző rétegeknél. Így négy órát töltött a hűtőben, ezután minden gond nélkül ki lehetett venni a formából - forró vizes konyharuhába tekerjük pl. a tortaforma oldalát, mert vízbe mártani nem tanácsos - de én általában éles késsel választom el óvatosan a forma oldalától.

Mivel vendégségbe vittük, olyan képet nem tudok mutatni, ahol fel is van vágva, de higgyétek el, pont ugyanilyen klasszul nézett ki belülről is :).

A fenti zselatinmennyiségek pontosak, és víz sem kell több hozzá, a lényeg, hogy  homogén, és épp csak forró legyen az enyhén sűrű folyadék. A lábaska aljából is illik kikapargatni a gyorsan hűlő zselatinos réteget, és hozzámixelni a krémekhez, minden cseppre szükség van.

18-as formához: a hozzávalókat 0,8-cal kell szorozni
22-es forma:1,2
24-esforma: 1,43
26-os forma: 1,68
28-as forma:1,96

Eléggé eltértem, de az  ötlet nagyjából innen jött.

8 megjegyzés:

Kricky írta...

aztaaa! ez valami álomszép és álomfinom!

heti menük írta...

Húúú...ez valami gyönyörű! És az összetevőket olvasva tuti finom is lehet...:) Habzsolni való...

Kriszta írta...

Ez gyönyörű lett! Mmmmm... és biztos finom is, hófehér finomság.

Névtelen írta...

Vov, akarom!!!!

Ildi

Piszke írta...

Köszi mindenki! Tényleg nagyon jól csúszott a melegben.. és a cukor minimumra van szorítva benne, csak enyhén édes, a tejföl-joghurt miatt picit savanykás.

tejszínhab írta...

húű, de jól néz ki!

Unknown írta...

nagyon butus vagyok, de mi az a lap zselatin és ahol kell beszerezni?:(

Piszke írta...

Oetker termék és szerintem van simán akár egy átlagos, nagyobb CBA-ban is. Kényelmesebb, mint a por alakú zselatin, de helyettesíthető, 1 lapzselatin 1,6 gr porzselatinnak felel meg!

Related Posts with Thumbnails