A Miele Főzőiskola meghívásának köszönhetően egy spanyol főzőestet kis blogíró-blogolvasó találkozóval kötöttem egybe a múlt héten, és azt hiszem, nagyon jól sikerült, és megint bebizonyosodott, hogy a főzés és a jó ételek szeretete percek alatt közel hoz egymáshoz vadidegen embereket. A főzőiskolában már nem először voltam, és mindig lenyűgöznek a gyönyörűséges, fényes, szuper gépek, amiket még megsimogatni is jó, és a kedves profi csapat.
A spanyol estre a Miele állandó séfje 4 spanyol recepttel készült, a hal- és húsalaplé pedig már kész volt a kezdésre. Nekem nem volt ismeretlen a tortilla de patatas ( a spanyol krumplis omlett) és a paella sem, ez utóbbit évente egyszer biztos elkészítem otthon is. Karamell flant viszont még sosem csináltam, bár nagyon szeretem - amikor Spanyolországban voltunk, mindennap lecsúszott egy :) - mert kicsit féltem attól, hogy oldható meg: tényleg úgy készüljön el, hogy azután a formából kiborítva édes sűrű karamellréteg legyen a vaníliás puding tetején, körben pedig klasszul lecsorogjon a karamelles szósz.
Megoldható, tökéletesen: az első kép a Mielenél készült, a második az otthoni, hétvégi desszert. A vanília, citrom, fahéj és karamell párosítás nagyon-nagyon ütős - 8 adagot pont jó készíteni, mert úgyis mindenki repetázik...Ráadásul a flannak eleve kell egy éjszaka minimum a hűtőben, szóval ha felvágós vacsoradesszertnek szánjuk, akkor sincs stressz, mert egy-két nappal előtte simán elkészíthető.
2 dl tejszín
6 dl tej
18 dkg cukor
egy rúd vanília/ 2 tk. vaníliakivonat/ 2 vaníliáscukor
1 kisujjnyi darab fahéj vagy fél tk. őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
12 dkg cukor
2 + 2 ek.víz
3 egész tojás
2 tojás sárgája
Először összekevertem és épp csak felforraltam az első hat hozzávalót - a vaníliarudat kettéhasítva és a magokat kikaparva tettem a tejbe. Ha vaniliáscukrot használunk, azt csak akkor tegyük bele, ha már lehúztuk a tűzről. Hűlni hagytam.
Előkészítettem a hőálló formákat, és a sütőt 140 fokra előmelegítettem.
A második adag cukrot egy vastag aljú nyeles lábasba (kisebb serpenyő is jó) tettem, egyenletesen elterítettem, meglocsoltam 2 ek. vízzel és közepes lángon forrósítottam. Nem kell kevergetni, csak forgatni a lábast a tűzön, ha a cukorszirup egyik része hamarabb kezdene színesedni. Amikor már mély borostyánszínű és áttetsző lett, lehúztam a tűzről, és óvatosan (felfuthat vagy fröcskölhet!!) rácsorgattam még 2 ek. vizet, és visszatettem a tűzre, hogy újból felforraljam és a karamell teljesen sima, lágyan szirupos legyen. Elosztottam a tálkák alján.
Egy teáskannában vizet forraltam.
A tojásokat és a tojássárgákat egy nagyobb tálban habverővel simára kevertem - nem kell hogy habos, csak hogy homogén legyen - és gyors kevergetés közben vékony sugárban belecsorgattam a fűszeres-tejes keveréket - ezzel a munkamenettel nagyjából kihűl annyira, hogy ne csináljon rántottát a tojásból - ha nagyon kihűtjük a biztonság kedvéért, akkor a gőzölési idő biztos hosszabb lesz.
A vaníliás szószt a karamellrétegere öntöttem, a formákat egy magasabb falú tepsibe pakoltam, betettem az előmelegített sütőbe, és a tepsit a kannából a tálkák 2/3-áig töltöttem forró vízzel.
Kb. 50-55 perc szükséges, hogy a flan elkészüljön - ha még remegős, de már ujjal óvatosan nyomkodható a pudingok felülete, akkor ki lehet venni, legjobb egyenként, nehogy a vizet magunkra - vagy a flanba - lötyögtessük a teli tepsivel egyensúlyozás közben.
Kihűlés után minimum egy éjszakát a hűtőbe kell tenni, de tárolható nyugodtan 1-2 nappal tovább is. Tálaláskor a puding szélét körben egy vékony pengéjű késsel meglazítjuk - vagy forró vízbe mártjuk a tálkákat egy pillanatra - elválasztjuk a forma falától, tányért borítunk rá, visszafordítjuk, türelmesen várunk 1-2 percet - kicsit esetleg szükséges a tányért az asztalhoz kocogtatni - azután már látni, hogy a szirup megindult és kicsusszan a karamellmázzal borított flan is a tányérra.
A flan elé készült tortilla de patatas a tapas-tálra, kasztíliai sonkás fokhagymaleves ( tervezem mindkettőt itthonra is, és majd felteszem ide) és paella:
Köszönöm a Miele meghívását, és nagyon örültem, hogy újabb olvasómat ismerhettem meg személyesen is :)!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése