2012. június 26., kedd

Zöldséges minipizza



Bármily hihetetlen, a házi pizza nem az internettel érkezett a konyhába: anyukám 30 éve süti ennek a receptnek az alapján, én csak annyit változtattam rajta, hogy az idők során az eredetileg benn lévő tejet simán vízre cseréltem. Biztos van, aki még emlékszik a "Szakácskönyv naptárral" sorozatra (vagy valami ilyesmi volt a címe),  a nyolcvanas években szokásos, zsúfolt, agyondíszített sötét  ételfotókkal -  nálunk rengeteg, az akkoriban tényleg alap rántotthús-pörkölt-fasírozott hétvégi ebédeken túllépő, máig családi  kedvenc kaja készült belőle.A pizzaszósz is nagyjából innen való, és szerintem jó lesz a következő 30 évre...

A recepthez még annyit, hogy nem tudom, megfigyeltétek-e, hogy a cuki méretű ennivalók mennyivel népszerűbbek a gyerekeknél....még akkor is, ha zöldség is van bennük :)) Az enyémeim meg nem  ennék a szószt, ha zellert-répát tennék bele, de így sajt, a pizzaszósz és a mascarpone takarásában észre sem vették.



Hozzávalók: ( 2 nagy 30-35 cm-es, vékony tésztájú pizzához vagy 16-24 db minipizzához)

40 dkg liszt
2 dkg élesztő (szárazélesztőből 5 gr)
1 tk cukor
2,5  dl langyos víz
4 ek olívaolaj
1 teáskanál só

- a szószhoz:
3 ek olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk só
150 gr sűrített paradicsom
1 nagy babérlevél
1 tk. cukor
3 dl víz
negyed kk. őrölt feketebors
1 tk szárított bazsalikom
1 tk. kakukkfű
fél tk. oregano


3 nagyobb répa
4 szál szárzeller
rukola és bazsalikomlevelek
néhány ek. mascarpone
sajt (grana padanot használtam)

A lisztbe mélyedést csináltam, beleöntöttem a langyos  vizet, beleszórtam a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttattam. Ezután az olívaolajjal együtt a kézi mixer dagasztókarjával néhány perc alatt ruganyos tésztává gyúrtam, a sót csak a vége felé dagasztottam bele.
Folpackkal szorosan letakart tálban egy óráig kelesztettem. 

Amíg kelt, megcsináltam a szószt és a zöldségeket felaprítottam.
Az olajon megfuttattam az apróra vágott hagymát, a szétnyomott fokhagymagerezdeket, megsóztam, kicsit dinszteltem, majd   hozzáadtam a paradicsompürét és a babérlevelet  is. Némi kevergetés után - nekem kell, hogy kicsit megpiruljon a püré is - felöntöttem vízzel, beletettem a pici cukrot is, és kis lángon besűrítettem. Csak a főzési idő végén adtam hozzá a fűszereket, de van, hogy csak azután fűszerezem, hogy a szószt a tésztára kentem.

Ezután két részre osztottam, lisztezett munkalapon kinyújtottam nagyjából gáztepsi méretűre és a tepsin szaggattam ki a legnagyobb, 7 centis pogácsaszaggatómmal - egyébként nagyon ruganyos a tészta, ha nagyon helyre kis köröket akarunk akkor így,  a tepsin szaggatva maradnak igazán szabályosak. Megkentem a szósszal, elosztottam rajtuk a répát, zellert, a friss bazsalikomot, rukolát, a mascarponéval megpöttyöztem és kevés sajtot reszeltem rá.

200 fokos sütőben 15 perc alatt sültek készre.

4 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Piszke ez egy telitalálat, legalábbis számomra! Nagyon ínycsiklandó! Annyira guszta, olyan jó kis falat lehetett!

Piszke írta...

Hát nem sokat ácsorgott a tányérokon :) És fene tudja, kicsiben lehet tényleg finomabb :D

Judyt írta...

Nemcsak a gyerekekre, szerintem a férjekre is igaz a fenti állítás ;)

Kati írta...

Nem semmik ezek a mini pizzák:) Ki kell próbálnom:)

Related Posts with Thumbnails