2012. június 8., péntek

Tejfölös-fehércsokis eperparfé



A tejföl-eper kombináció idén minden mást kiütött a nyeregből. Ez csak egy kis semmiség a hétvégére, hűthető mindenféle formában, pálcikával kis decis műanyag poharakban jégkrém lesz belőle, el fog fogyni egy pillanat alatt.

Hozzávalók: ( 4-6) személyre)

10 dkg fehércsoki
25 dkg eper
1 doboz 20%-os tejföl


A tejfölt este a konyhában egy papírtörlővel bélelt szűrőben hagytam , hogy kicsit lecsöpögjön reggelig. Az epret megmostam, megtisztítottam és a tejföllel simára botmixereztem.
A fehércsokit kockákra tördeltem, és egy kis üvegtálban a mikróban óvatosan felolvasztottam: 800 watt, 3 kör, alapos keverés-tördösés egy kiskanállal, mert a tálka szélén lévó csokidarabok  és a tál már melegszik ekkor, de el kell oszlatni egyenletesen a hőt. Újabb 3 kör, alapos keverés - tördösés, ezután pedig egy-két körönként keverés míg épp sima nem lesz. Ez így macerásnak hangzik, de így elkerülhetjük, hogy megégjen és csomós kezelhetetlenség legyen belőle, amit - nálunk - még a gyerekek se hajlandóak kármentésként megenni.

A felolvadt csokit az epres masszába kevertem a botmixerrel, és formában kifagyasztottam.

Cukor nem kell bele, az eper és a fehércsoki épp elég édes. Tálalás előtt 10 perccel ki kell venni a mélyhűtőből, el ne ugorjon a villa alól.

Mellé pár szem eper turmixolva jól jöhet, vagy esetleg vaníliakrém, valami kis alkoholos öntet. Persze lesznek, akik úgyis a csokiszószt reklamálják :))



8 megjegyzés:

"saját levében" írta...

A bűnbeesett ember a tejfölös epret jégszekrénybe teszi és természetellenesen lehűti. Ez ellen a leghatározottabban tiltakozni kell. Bizonyos hőfokon alul a gyümölcs ízéből éppen úgy veszít, mint a bor. A helyes mérték a pincehőfok, vagy ami ugyanaz, az ember az edényt, tulajdonképpen az eszményi a cserépedény, a fém elvetendő, a kútba ereszti és néhány óráig ott tartja. Legjobb az epret délelőtt a friss reggeli szedésből, délelőtt tíz óra tájban elkészíteni és délután három-fél négyig hűvös helyen tartani. Mert a tejfölös eper elfogyasztásának klasszikus ideje, amikor a déli hőség már fölengedett és a levegő enyhülni kezd, vagyis fél négy.
(Hamvas Béla: A Jóisten uzsonnája – részlet)

Blogkonyha írta...

Nálunk is nyerő a gyümölcs-tejföl párosítás... A citromos álom óta...Nagyon guszta, recept mentve!

Gabriella írta...

Hűha! (egyébként most én is tejfölös-epres "cuccot" készítettem, azaz fagyit:))

gionetta írta...

Vitte a pálmát! Hálás köszönet érte!

Bori írta...

doboz=175g? Csak mert ma már annyi tejfölkiszerelés van :)

Piszke írta...

Igen! Akartam is írni a bejegyzésben, hogy ebből kb 100 gr tejföl lesz, ha lecsöpög, de lemaradt. Javítom, köszönöm!

Bori írta...

Rögtön dupla adagból indultam, nekem 340g tejfölből volt, mert elfelejtettem, hogy ha lecsöpög, akkor kevesebb lesz két pohár tejfölnél, de ez mit sem rontott rajta (jófajta sűrű házi tejföl volt). Beraktam hűlni éjszakára a hűtőbe, erre reggel belenézek és alig van az alján pár kanálnyi. "Azt hittük, hogy ez így már a kész desszert és hát jól csúszott"... Szóval alig maradt fagyinak, de úgyis nagyon finom lett:)

Piszke írta...

:D

és egyszerűen el kell nevezni tejfölös-epres pohárkémnek :)

Related Posts with Thumbnails