2012. április 19., csütörtök

Színes, mangós madársaláta



Itt nem sok saláta akad. Egy két klasszikus: cézár, waldorf, az orosz reteksali és....szóval kevés. Mert ami ad hoc, az szerintem annyira nem érdekel senkit: épp ez volt a hűtőjükben, meglocsolta ezzelazzal, megszórta emezzelamazzal, és akkor mi van? Improvizálni mindenki tud, ahhoz nem kell nekem se recept :).

Ez a saláta viszont megérdemli a nyilvánosságot, olyan jól sikerült, ráadásul tökéletes kísérője volt a narancsos kacsacombnak, nem hiányzott mellőle semmi komolyabb köret, sőt súlyosabb téli fogásból könnyű ebéddé varázsolta. Madársaláta eddig  nem termett minden bokorban, de most két szuperben is láttam már elérhető áron, nekem a kedvenceim közé tartozik, a rukolánál kevésbé karakteres, nem tolakszik ki a többiek mellől. A tokaji balzsamecet pedig olyan jó, hogy simán el tudnám kanalazni csak úgy magában, könnyű, egyszerre édes-savanykás, illatos, jól passzol a gyümölcshöz is.

Hozzávalók (4 személyre)

1 érett mangó
1 nagy piros kaliforniai paprika
1 fej lilahagyma
4 marék madársaláta
fél vérnarancs
2 ek. tokaji aszúecet
pár csepp semleges ízű extraszűz olívaolaj
őrölt tarkabors

A megpucolt mangót és a paprikát egyforma méretű kockákra vágtam. A lilahagymát is felvágtam és forrásba lévő vízbe dobtam, azonnal leszűrtem és jeges vízbe tettem - így megmaradt a színe, édessége és roppanóssága, de elveszítette csípősségét -az kilógott volna a többiek közül. Az utolsó négy hozzávalóból öntetet kevertem és az összeállított salátát meglocsoltam vele, majd egy órányi hűtés után tálaltam.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails