2011. december 15., csütörtök

Mogyorós linzer: egyből négy



Ribizlidzsemmel (legjobb, kettő maradt a fotózásra), mogyorós nugátkrémmel (mogyorórajongóknak), mini mogyorós szarvacskák, ( omlós hammbekaplak, második legjobb) és ólomüveg-sütiként (cuki, de fő funkciója igazából a dekorálás szerintem).


Hozzávalók:

15 dkg pörkölt (török)mogyoró
25 dkg liszt (hideg legyen)
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 nagy tojás
csipet só

A mogyorót egy vastag aljú teflonserpenyőben néha-néha kevergetve/rázogatva pár perc alatt megpirítottam, mikor már kicsit hűlt, a héja nagy részét  kézzel ledörzsöltem, diódarálón ledaráltam.
Összekevertem a liszttel, hozzáadtam a kis kockákra vágott hideg vajat, gyorsan elmorzsoltam (aprítógépeztem), belekevertem a porcukrot, az egész tojást, csipet sót és gyorsan egynemű tésztává gyúrtam. Kicsit kilapogattam és egy órát folpackba csomagolva hűtőbe raktam.



A sütőt 180 fokra előmelegítettem.

Enyhén lisztezett munkalapon fél centinél kicsit vékonyabbra nyújtottam a tészta háromnegyed részét, ebből lettek a szívek, csillagok, és az ólomüvegsütik.  Első kettőnél a sütési idő 10-12 perc. A szívek tölteléke 5 dkg mogyorós nugát és 30 ml tejszín összeolvasztva, kihűtve.

A mini szarvacskákhoz jól lisztezett felületen egész vékony körré nyújtottam a tésztát (kb.20-25 cm átmérőjű lett) 16 körcikkre vágtam és szorosan feltekertem. A sütési idő itt 15 perc.A szarvacskák végét étcsokiba mártottam.



Az ólomüveg sütihez a formák közepét a sütőpapíron töltöttem meg porrá tört savanyúcukorral, ( tele kell legyen majdnem a belső minta)  pici lukat csináltam a sütikbe, hogy fel lehessen függeszteni. 180 fokon 15 perc alatt sültek meg; a cukor picit buborékol közben, de ezzel nincs semmi baj, a sütőből kivéve szép üvegesre dermed, akkor lehet levenni óvatosan a sütőpapírról.






3 megjegyzés:

"saját levében" írta...

Na de ki pucolta meg a mogyorót? És mikor?

Piszke írta...

Szombat este...mindenki...és közben youtube kívánságműsor ment. (És persze meg lettek fenyegetve sütielvonással előtte :D)

Eszter írta...

Ez de jó ötlet! Kedves Piszke! Mivel legközelebb csak az újévben leszek netközelben, szeretnék Neked és a családodnak ezúton nagyon kellemes ünnepeket és békés boldog új esztendőt kívánni! Nagyon örülök, hogy sikerült rátalálnom a blogodra, minden recept, amit kipróbáltam kivétel nélkül sikert aratott! Köszönet érte!
Hűséges olvasód, Eszter Dublinból

Related Posts with Thumbnails