2011. december 6., kedd

Gyümölcskenyér keksz



Itt a gyümölcskenyérszezon,  a kexszezon, és ezek fúziója, a gyümölcskenyérkeksz. Lázadás várható, mert az adventi sütik közül eddig egy se volt csokis, (vagy legalább egy sima linzer, anyaaaaa....), na majd jövő vasárnap. Addig itt van ez, ami napközben is majszolható, ha ránktör az éhség, és a zsírtartalékok felhalmozásának sürgős szükségességére  figyelmeztető  atavisztikus ösztön.

Eredetileg ősszel akartam kipróbálni ezt a kekszet, mert tökéletes iskolai tízórainak tartom azokra a napokra, amikor a Kisebbség már végtelenül unja a szendvics-gyümölcs kombót, és siránkozik azon, hogy bezzegmásgyerekek jóreggeltkekszet visznek, meg croissant, meg túrórudit, meg Twixet, meg egyebeket. Ekkor tromfolok azzal, hogy a bezzegmásgyerekek meg nem reggeliznek minden nap mindenféle cukros gabonapelyhet,  hanem biztos finom szendvicseket. Erre megkapom, hogy nem is reggeliznek, mert bezzegmásgyerekeknek reggelizni se kell. Ennyiben maradtunk. Hallgatok, mert legalább a pehely mellé befér két deci tej, bezzegmásgyerekek kakaót isznak, meg édes teát reggelire, még ha reggelizniük nem is kell.



Hozzávalók: (kb. 20-24 darabhoz)

10 dkg szobahőmérsékletű vaj (CSAK vajjal működik, margarinnal nem!)
5 dkg cukor
1 kis tojás
15 dkg liszt
fél csapott kk. só
1 késhegynyi szegfűszeg
1 késhegynyi gyömbérpor


20 dkg aszalt/kandírozott gyümölcs, mazsola méretre vágva
8 dkg dió vagy más csonthéjas
1 ek. méz
2 ek. konyak/rum/mandulalikőr/narancslikőr stb.
1 ek. narancslé


A gyümölcsöket összekevertem a mézzel, likőrrel, narancslével, és lefedve átforrósítottam a mikróban, és egy órát  állni hagytam.
A vajat kézi mixerrel pár perc alatt  habosra kevertem  cukorral, homogénné kevertem a tojással, majd a mixer legkisebb fokozatán hozzáadtam a lisztet. Amint összeállt, kanállal simára kevertem a puha tésztát, egyenletesen hozzákevertem a szárított gyümölcsöket, azt a levet is, amit nem szívtak magukba, és a diót. Lisztezett munkalapon nagyjából hosszúkás téglatestet formáltam belőle, átraktam egy folpackdarabra, és véglegesen egy késsel simítottam egyenletesre az oldalait, - ennyire puha a tészta mikor kész van , és becsomagoltam. Egy éjjel pihentettem  a hűtőben, de minimum 4-5 óra kell, mikorra szépen vághatóvá szilárdul. Ekkor jó félcentis szeletekre vágtam fel, és 175 fokon 20 percig sütöttem - épp csak a széle kezd ekkor barnulni. A süti ekkor még puha, de ki kell venni, pár percig a tepsin pihentetni, majd rácsra téve kihűteni. Fémdobozban jól eláll, és másnapra omlós lesz.

Ina Garten receptje, kevés alakítással.

9 megjegyzés:

chriesi írta...

De jó ötlet!

Illéskrisz Konyhája írta...

Szerintem is nagyon jó ötlet, és nagyon jól néznek ki! A képek csodásak!!

dalit írta...

Szegény hátrányos helyzetű Kisebbséged. Szörnyű lehet neki.:)

De amúgy fantasztikus, és még a diétás lányomnak is meg tudom csinálni.

Névtelen írta...

Gyönyörűek a kekszeid! Tegnap este én is megcsináltam, ami fontos, hogy muszáj vajat használni, nem lehet margarinnal helyettesíteni, mert az nem keményedik meg eléggé a szeleteléshez. Nekem túl édes lett így a keksz, ezért a cukrot le fogom felezni legközelebb (vagy teljesen elhagyom, szerintem a méz és a kandírozott gyümölcsök miatt untig elég édes), de biztosan lesz legközelebb! Köszi az ötletet! :)

Piszke írta...

Szia, örülök hogy teszik :)!Szerintem a cukor nem hagyható ki belőle - az köti meg a zsíradékot! Különben sütés közben egyszerűen kiolvad belőle - jártam már így:(. Max 3 dkg-ra csökkenteném, az arányokat elnézve, és esetleg, ha így is édesnek találod, akkor lehet növelni a csonthéjasok arányát a gyümölcs rovására.

Névtelen írta...

Akkor kandírozott gyümölcs helyett pl. aszalt meggyet teszek bele. Szerintem az is megoldás lehet.

Eszter írta...

Én is elkészítettem! nagyon fincsi lett :) Csak egy tipp: én 15 dkg kandírozott gyümit tettem bele és 5 dkg aszalt tőzegáfonyát. Nekem így nem lett édes, szerintem az aszalt meggy is nagyon jó ötlet!
Ismét köszi a receptet!

Daniella írta...

Sziasztok, én is megcsináltam a sütikét, de a 'vaj' azt hittem itt is margarint jelent(sok helyen így van...), szóval nem keményedett meg:) Bár kezdő vagyok, de szerencsére a hatalmas stresszeléseken már túl, így amikor láttam, hogy ugyanúgy folyik, mint tegnap, gyorsan kis kekszeket gyurmáztam belőle, és mehettek is a sütőbe.:D Nagyon finom lett, de a családot ismerve, ebből minimum négyszeres adag kell majd, ha esetleg megcsinálom karácsonyra.:)

Piszke írta...

Húha, Danilella, nagy lélekjelenléttel bírsz - én hasonló esetben lehet kidobtam volna ...:)sajnálkozva a jó kis aszalt gyümölcsön...

Most beírtam a szövegbe is a vaj-margarin kérdést - ha valaki nem olvassa a kommenteket, akkor is egyértelmű legyen. Én mindenhez vajat használok, így nem is tudom megmondani, hogy margarinnal működne-e. Viszont fordítottja még nem okozott gondot.

Related Posts with Thumbnails