2011. december 29., csütörtök

Diós fügekolbász és Vega VKF és jóleszezszilveszterre is



Amilyen béna neve van szegénynek ( és igen, jobb híján én találtam ki), annyira teliltalálat rendes, igazi sajtok mellé akár előételnek kis salátával, akár valamilyen nagyonmenő vacsi végén, sajttál mellé, vagy, ami a legesélyesebb, egyszerűen csak egy vega vacsorának, valami jóféle kenyérrel-sajttal. Kell neki 1-2 nap szikkadás valami hűvös, száraz helyen, utána jól szeletelhető korongokra, elkészíteni meg 5 percbe kerül.

És mielőtt elkezdeném a receptet, a vega VKF ürügyén be kell töredelmesen vallanom, nekem sohadesoha nem volt vega korszakom - márha a gyümölcsnap nem számít annak (gyanítom, nem...) Hát ez van, remélem, ez nem kizáró tényező :)

P.S:: Bár én egy régi GoodFood-ban találtam a receptet, ott egy szó se esett arról, hogy ez egy tradicionális spanyol recept, Pan de Higo (azaz fügekenyér), és tradicionálisan  a füge mellett mandulát, ánizst, fahéjat és szezámot  tartalmaz.( Köszi Erikának  az infóért! ) 

Hozzávalók:

25 dkg aszalt füge
5 dkg aszalt barack
5 dkg dió
5 dkg mandula
1 ek. konyak
fél ek. méz
nagy csipet őrölt szegfűszeg
pici őrölt szegfűbors és gyömbér

A füge kemény szárvégét levágtam. E

gészen pici darabokra aprítottam a mandulával együtt, és meglocsoltam a konyakkal. Kicsit nagyobbacskákra daraboltam a puha aszalt barackot, a diót pedig negyedekre vágtam. hozzáadtam az összes többi hozzávalót, és nedves kézzel  kb. 3 cm átmérőjű, 15 cm-es rúddá formáztam. 
Két napig üldögélt egy tányéron a kamraablak előtti polcon, ekkor már  éles késsel tökéletesen vágható volt.

GoodFood recept, fügés-diós szelet eredetileg.



5 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon guszta! Bár még ilyet nem ettem de csak finom lehet! Datolyára nem tudsz valami jó receptet?

Névtelen írta...

tavaly finom jelzést kaptam, hogy elég a libamájból, az idén ez lesz és talán a gombás pástétom.
milyen sajtot adjak hozzá?

(normális dolog, hogy már most a karácsonyi menün agyalok?)

Helga

Piszke írta...

Teljesen normális...nekem az ilyen kikapcsolódás :)

A fügekolbászt kecskesajttal ettük, de egy jó érett gorgonzola/camembert/stilton/cheddar is pásszolna

Névtelen írta...

köszönöm!

Helga

Névtelen írta...

ez finom lett, még úgy is, hogy kicsit elóvatoskodtam a fűszerezést.

Helga

Related Posts with Thumbnails