Húzzátok ki Ti is :))) !
Nálunk kb. tíz perc alatt falták fel a Népek, még jó hogy az első tepsiből félretettem a fotózáshoz...Az ötlet plusz a robbanócukor, amivel kicsit felturbóztam a gyufasütit, elég volt az "év sütije" címhez . Ilyenkor a gyerekek mindig borzasztó elismeréssel néznek rám, és ilyet soha nem sikerül elérnem valami többórás munkát igénylő szofisztikált desszert feltálalásával.... Az itt leírt tészta helyett nyugodtan lehet sima linzertésztát is használni, akkor nem kell habzsák, legfeljebb a "gyufaszálak" egyik végét kell picit már a tepsin legömbölyíteni.
Hozzávalók:
15 dkg vaj
10 dkg cukor
12 dkg liszt
3 dkg étkezési keményítő
3 dkg darált mandula
1 nagy tojás
2 ek. mandulalikőr
csipet só
a gyufafejhez:
5 dkg porcukor
1,5 ek. víz
málnás/ erdeigyümölcsös tortazselépor/gyümölcskocsonyapor (NEM a pici zselatinpor, hanem nagyzacskós dr.Oetker/alsa)
A sütőt 200 fokra előmelegítettem.
A vajat kézi mixerrel habosra kevertem a cukorral, hozzáadtam az egész tojást, a mandulalikőrt majd a lisztet, étkezési keményítőt és a mandulát ( Lehet más csonthéjast is használni, vagy csak lisztet, mint az eredeti receptben.) Viszonylag sűrű tésztát kaptam, - pedig a likőrt már az eredeti recepthez képest pluszban raktam hozzá - és egy 6 mm-es csőrrel ellátott habzsákból (strapabíróbb nejlonzacskó is megteszi) kb. 7 cm-es csíkokat nyomtam a sütőpapírral bélelt tepsire. Tényleg 6 perc sütés elég nekik, ekkorra a gyufaszálak széle már kezd pirulni.
A porcukrot egy csészében simára kevertem a vízzel, ebbe mártogattam a sütik végét, kb. egy centi mélyen, és az alsó lapját mindig lehúztam a csésze szélén. Ezután egy másik csészében lévő gyümölcskocsonyaporba tunkoltam - messze rengeteg egy zacskónyi, marad a következő adagra is, viszont közben néha cserélni kell, mert óhatatlanul maradnak benne nedves rögök.
Jó 30 perc után már majdnem teljesen megszáradtak, csak ekkor szórtam meg e gyufafejeket a robbanócukorral is, hogy maradjon egy kis szufla a gyerekek szájába is :))
Az ötlet egy sokéves DrOetker karácsonyi sütifüzetből származik.
Az ötlet egy sokéves DrOetker karácsonyi sütifüzetből származik.
2 megjegyzés:
Hűűű ez mekkora ötlet, nagyon rendben van !
és most Valinak hála, van robbanócukrunk is. el kéne követnem.
Megjegyzés küldése