Amilyen béna neve van szegénynek ( és igen, jobb híján én találtam ki), annyira teliltalálat rendes, igazi sajtok mellé akár előételnek kis salátával, akár valamilyen nagyonmenő vacsi végén, sajttál mellé, vagy, ami a legesélyesebb, egyszerűen csak egy vega vacsorának, valami jóféle kenyérrel-sajttal. Kell neki 1-2 nap szikkadás valami hűvös, száraz helyen, utána jól szeletelhető korongokra, elkészíteni meg 5 percbe kerül.
És mielőtt elkezdeném a receptet, a vega VKF ürügyén be kell töredelmesen vallanom, nekem sohadesoha nem volt vega korszakom - márha a gyümölcsnap nem számít annak (gyanítom, nem...) Hát ez van, remélem, ez nem kizáró tényező :)
P.S:: Bár én egy régi GoodFood-ban találtam a receptet, ott egy szó se esett arról, hogy ez egy tradicionális spanyol recept, Pan de Higo (azaz fügekenyér), és tradicionálisan a füge mellett mandulát, ánizst, fahéjat és szezámot tartalmaz.( Köszi Erikának az infóért! )
P.S:: Bár én egy régi GoodFood-ban találtam a receptet, ott egy szó se esett arról, hogy ez egy tradicionális spanyol recept, Pan de Higo (azaz fügekenyér), és tradicionálisan a füge mellett mandulát, ánizst, fahéjat és szezámot tartalmaz.( Köszi Erikának az infóért! )
Hozzávalók:
25 dkg aszalt füge
5 dkg aszalt barack
5 dkg dió
5 dkg mandula
1 ek. konyak
fél ek. méz
nagy csipet őrölt szegfűszeg
pici őrölt szegfűbors és gyömbér
A füge kemény szárvégét levágtam. E
gészen pici darabokra aprítottam a mandulával együtt, és meglocsoltam a konyakkal. Kicsit nagyobbacskákra daraboltam a puha aszalt barackot, a diót pedig negyedekre vágtam. hozzáadtam az összes többi hozzávalót, és nedves kézzel kb. 3 cm átmérőjű, 15 cm-es rúddá formáztam.
Két napig üldögélt egy tányéron a kamraablak előtti polcon, ekkor már éles késsel tökéletesen vágható volt.
GoodFood recept, fügés-diós szelet eredetileg.
5 megjegyzés:
Nagyon guszta! Bár még ilyet nem ettem de csak finom lehet! Datolyára nem tudsz valami jó receptet?
tavaly finom jelzést kaptam, hogy elég a libamájból, az idén ez lesz és talán a gombás pástétom.
milyen sajtot adjak hozzá?
(normális dolog, hogy már most a karácsonyi menün agyalok?)
Helga
Teljesen normális...nekem az ilyen kikapcsolódás :)
A fügekolbászt kecskesajttal ettük, de egy jó érett gorgonzola/camembert/stilton/cheddar is pásszolna
köszönöm!
Helga
ez finom lett, még úgy is, hogy kicsit elóvatoskodtam a fűszerezést.
Helga
Megjegyzés küldése