2011. augusztus 8., hétfő

Tükörtojás-süti



Nincs is jobb ennél reggelire. Legfeljebb egy kis tükörtojás ropogós baconnal, meleg, vajas pirítóssal.
Na de az hízlal! Ebben meg van gyümölcs, rengeteg  tej, és alatta egy szerény mandulás piskóta.
Most hogy volt végre időm átnézni  a tavalyi nyár óta halmozódó könyvjelzőimet, mindjárt ebbe a cuki kis ötletbe botlottam ezen a cuki blogon, nem is hinné az ember, hogy német, és hogy férfi.... A tésztát élből lecseréltem, a cukrot lejjebb vettem, a gyerekeket lenyűgöző ötlet maradt. Jól behűtve tényleg könnyű nyári süti, és másnap is ugyanilyen jól néz ki a hűtőből elővéve. A vaníliapuding "házi" rajta, ami erős túlzás valamire, ami tejből, étkezési keményítőből, cukorból  és vaníliapasztából áll, szemben a zacskóssal, ami tejből, étkezési keményítőből, sárga színezőanyagból ( de miért sárga?? miért nem rózsaszín, vagy halvány narancs, vagy bézs, esetleg világoskék??) és vanillinből áll. Szóval a tükörtojás-feeling miatt a sárga színezős pudingpor felejtős, legyen inkább mindig otthon sima érkezési keményítő.(Életmód-tanácsadó rovatunkat hallották.)

Hozzávalók:

-a tésztához
(innen indultam ki, nagyon jó alaptészta lett az alábbi módosításokkal - mandula és tepsiméret -bármihez)

15 dkg vaj
2 tojás
12 dkg cukor
10 dkg liszt
5 dkg darált mandula (vagy más csonthéjas is jó, megy a nektarinhoz/barackhoz)
1 tk. sütőpor
1 tk. vaníliakivonat

-a tetejére:

pár kanál barackdzsem

6-8 kisebb, magvaváló nektarin vagy őszibarack

1 liter tej
5 ek. cukor
9dkg étkezési keményítő
2 tk. vaníliapaszta/ 4 tk. vaníliakivonat/ sok vaníliáscukor/ 1 rúd vanília kikapart magja



A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A lisztet, a sütőport és a darált mandulát  átszitáltam (nem jó kihagyni, sok extra levegőt ad a tésztának), a  puha vajat,  a cukrot és a vaníliakivonatot habosra kevertem, simára kevertem a felvert egész tojásokkal, majd belekevertem az átszitált lisztes-sütőporos-mandulás keveréket. 
A  tésztát egy 20x30-as, 2 centis peremű tepsi sütőpapírral bélelt aljába simítottam egy falapáttal - viszonylag sűrű, kicsit ügyeskedni kell vele. 18 perc sült  készre, ezután megkentem barackdzsemmel.
Amíg sült, a nektarinokat leforráztam, pár perc forró vizes fürdő után lehúztam a héjukat, félbevágtam és kimagoztam őket.
8 dl tejet  feltettem melegedni a vaníliapasztával; a cukrot és a keményítőt összekevertem, és maradék  2 deci hideg tejjel  simára kevertem. Mikor már a tej forrt, beleöntöttem a keményítős-cukros keveréket, és fél perc alatt már kész is volt a puding. (Keményítőt tilos sokáig főzögélni, mert feladja, és visszahígul.)
A tepsiben maradó tészta tetejére öntöttem, majd óvatosan belepottyantottam a fél nektarinokat is (nekem 12 fél elég volt). Bár a német recept szerint ezután még csinosítani lehet a barackokat kis tortazselével, ezt szükségtelennek találtam, nem is száradt ki a hűtőben. Jól behűtve az igazi, nem muszáj reggelire, sőt egy komolyabb leves után elmegy ebédre is a nyári szünetben.







4 megjegyzés:

Beastie írta...

fuhúúúúúú, ez nagyon jó.... főleg a házi puding... van is otthon kukorica keményítő Laci bácsitól.... csak arra a fránya vanília rúdra nem tellik most.... de eléggé tetszik a recept.

Piszke írta...

Akkor vaníliáscukor-egyenérték...! De így a "pudingpor" fele sincs, mintha a boltban vennéd. Esetleg pici rumaroma még...
Egyébként a legborzasztóbb drága vanília paszta a legolcsóbb egységre, ha utánaszámolok, pedig nem neten rendeltem, hanem hype boltban csábultam el. A kb. 2000 ft-os üvegből több mint fél éve locsolom mindenbe és a fele sem fogyott el...

Libby írta...

Piszke, ez az a mandulás piskóta, ami az IKEA-s mandulás süti alapja???? Régóta szeretnék már olyat sütni.

Piszke írta...

Nem, ez saját fejlesztés, a piszkés epres morzsasüti volt a kindulópont. de most hogy mondod, szerintem elég hasonló az állaga, valahol a piskóta és egy omlós között. Mivel kb. 2 cm magas lesz, 1 centis vastagságú rétegekre vágva szerintem jó kiindulópont.Ráadásul szép egyenletesen sül, nem púposodik.Vagy inkább két részletben megsütni egy 18-as formában, szintén lapjában vágni és már kész is a négylapos torta, csak a krémet kell kenni...Jól érződik benne a mandula, most héjával daráltat használtam, de ha erősíteni kellene kicsit az aromát, akkor az Oetkerék féle színtelen mandulaaromából használnék. De elbír a tészta pár kanál amarettolikőrt is :)

Related Posts with Thumbnails