2011. június 22., szerda

Fűszeres zöldborsópüré



Nem mentás. A menta menjen a rágóba, leginkább, és tarackoljon mindenütt a tarack helyett, jobban néz ki,és finom illata van.

És akkor most a borsóról. Meg a benne lévő keményítőről, aminek a mennyisége  majdnem duplázódik az éréssel, meg a feldolgozásra várakozással. 
Azok a szerencsések, akiknek megterem a kertben, kimennek, zsengén leszedik, kifejtik, és ott a zsenge borsó. Akiknek nem terem meg, azok kimennek jó korán  a piacra, tuti helyről beszerzik, ahol a termelő tényleg  pirkadatkor és nem pukkadásig telt szemekkel teli  szedte, gyorsan kirántják a kezéből a kisteherből a pultra pakolandó zöldborsós rekeszt, hazaszáguldanak, kifejtik, és eséllyel van zsenge zöldborsójuk. 

A  többiek meg vesznek iglót. Vagy ha nem érnek ki elég korán, meg nem is tudnak rögtön a borsónak nekiesni, akkor csinálnak belőle egy ilyen pürét, párolni kell egy jó darabig, de megvan az újzöldborsós fíling, meg hogy ettünk idén is frissen fejtettet. ( Ha meg nagyon finnyásak, akkor még szitán is áttörhetik.)

Ja és mily csodálatos a tudomány: van zöldborsó zsengeségi fokmérő is: a tartályba helyezett zöldborsószemeken áthaladó pálcikák áthatolásához szükséges erőt méri és fokban jelzi. Legközelebb ilyen kéne nekem a piacra.... 

Hozzávalók: (2 személyre)

30 dkg zöldborsó
2 dkg vaj
1 evőkanál aprított bazsalikom
2 evőkanál  aprított snidling
kevés kakukkfű 
bors
3-4 evőkanál tejszín

A vajon, fedővel fedve és picit sózva megpároljuk a borsót, a párolási idő felénél fűszerezzük,és csak a legvégén sózzuk készre  és forraljuk össze a tejszínnel.Turmixoljuk, a sűrűségtől és ízléstől függően lehet még tejszínt hozzátenni.
Fehér húsok, halak mellé tökéletes, Embereknek kell hozzá kis krumpli is azért.

2 megjegyzés:

Ani írta...

De jól néz ki. Ebben a melegben ilyen ételre vágyunk :)

Éva írta...

Minek ide fokmérő? Bőven elég egy foGmérő. Ahol nem engedik megkóstolni a piacon a borsót, ott már ott se vagyok. Ahol meg finom, ott megveszem, aztán kész:)

Related Posts with Thumbnails