Nem mentás. A menta menjen a rágóba, leginkább, és tarackoljon mindenütt a tarack helyett, jobban néz ki,és finom illata van.
És akkor most a borsóról. Meg a benne lévő keményítőről, aminek a mennyisége majdnem duplázódik az éréssel, meg a feldolgozásra várakozással.
Azok a szerencsések, akiknek megterem a kertben, kimennek, zsengén leszedik, kifejtik, és ott a zsenge borsó. Akiknek nem terem meg, azok kimennek jó korán a piacra, tuti helyről beszerzik, ahol a termelő tényleg pirkadatkor és nem pukkadásig telt szemekkel teli szedte, gyorsan kirántják a kezéből a kisteherből a pultra pakolandó zöldborsós rekeszt, hazaszáguldanak, kifejtik, és eséllyel van zsenge zöldborsójuk.
A többiek meg vesznek iglót. Vagy ha nem érnek ki elég korán, meg nem is tudnak rögtön a borsónak nekiesni, akkor csinálnak belőle egy ilyen pürét, párolni kell egy jó darabig, de megvan az újzöldborsós fíling, meg hogy ettünk idén is frissen fejtettet. ( Ha meg nagyon finnyásak, akkor még szitán is áttörhetik.)
Ja és mily csodálatos a tudomány: van zöldborsó zsengeségi fokmérő is: a tartályba helyezett zöldborsószemeken áthaladó pálcikák áthatolásához szükséges erőt méri és fokban jelzi. Legközelebb ilyen kéne nekem a piacra....
Hozzávalók: (2 személyre)
30 dkg zöldborsó
2 dkg vaj
1 evőkanál aprított bazsalikom
2 evőkanál aprított snidling
kevés kakukkfű
só
bors
3-4 evőkanál tejszín
A vajon, fedővel fedve és picit sózva megpároljuk a borsót, a párolási idő felénél fűszerezzük,és csak a legvégén sózzuk készre és forraljuk össze a tejszínnel.Turmixoljuk, a sűrűségtől és ízléstől függően lehet még tejszínt hozzátenni.
Fehér húsok, halak mellé tökéletes, Embereknek kell hozzá kis krumpli is azért.
2 megjegyzés:
De jól néz ki. Ebben a melegben ilyen ételre vágyunk :)
Minek ide fokmérő? Bőven elég egy foGmérő. Ahol nem engedik megkóstolni a piacon a borsót, ott már ott se vagyok. Ahol meg finom, ott megveszem, aztán kész:)
Megjegyzés küldése