2011. március 31., csütörtök

Mézes-mustáros lazac vajastésztában sütve



Nutella, kiskanállal üvegből, megvan?
És mustár?
Igen. Botswanai ügynökünktől  olyan mustár kaptam, hogy simán meg tudnám enni üvegből. Illetve...meg is ettem már a felét, az az igazság, és mielőtt végképp kikanalaztam volna, mentettem például ebbe a lazacba. Szóval ez a mustár...pezsgős és juharszirupos, édeskés, csak enyhén  csípős, karamelles, nagyonjó. Megérdemli a lazacot, a lazac meg a mustárt. Ha valakinek pont ilyen nincsen a háztartásában, tegyen pici mézet hozzá, ha kerül kis fehérbor/aszú/sherry/pezsgő az ebédhez, azt is, ennek a mustárnak egy simához képest eleve folyósabb az állaga.

Hozzávalók:
 -személyenként:
10 dkg lazacfilé
2 tk mustár
1 tk méz
1 tk juharszirup
1 hajszálvékony citromkarika
kevés őrölt bors


4 személyre kb. 20 dkg vajastészta

A sütőt 200 fokra előmelegítettem.
A vajastésztát  vékonyra nyújtottam és akkora téglalapokra vágtam, hogy át tudjam hajtani a lazacszeleteken. A téglalap közepét, kétszer akkora területen, mint a lazacszelet, megkentem mézzel, mustárral,csorgattam rá juharszirupot, csipet borssal és sóval szórtam. A halat a mézes rész alsó széléhez raktam, a tetejére tettem a citromkarikát,   ráhajtottam a tészta másik felét. Körben viszonylag szorosan, jól lenyomkodtam a tészta széleit, azután villával is, és 1 centisre körbevágtam. Oldalt, magasabban, villával kétoldalt megszúrtam a tésztát,  nehogy kirepedjen a gőztől. Jobb ízlésű olvasók a halfigura-díszítést nyugodtan lehagyhatják. 

A sütőben tojással lekenve, sütőpapírral bélelt tepsiben 20 perc alatt készre sütöttem.



3 megjegyzés:

Erika írta...

Én is meg tudtam volna enni üvegből, mennyire finom ez a lazaccal!:)

Rita írta...

A vajastészta helyett jó a leveles tészta is? Vagy a kettő ugyanaz? Köszönöm!

Piszke írta...

Igen! Ugyanaz, vagyis a kész vajas(leveles) tésztára gondoltam ( és használtam)

Related Posts with Thumbnails