2011. február 21., hétfő

Mandulás-csokis körtetorta (gluténmentes)








Méltatlanul mellőzött téli gyümölcs nálunk a körte. Pedig szereti mindenki, - jó, most is volt kivétel, a Nagyobb mondta, hogy igen, szereti, csak a sült körtét nem,  ezért ő a közöket ette inkább - csak valahogy szegények olyan kis barnán-zölden, elhagyatottan szoktak  kuporogni a zöldségpultokon a virító Granny Smith-ek meg Jonatánok között. Ez itt most különösen szomorkodott az óriás olasz Vilmosok, meg Boscok között, pedig jóízű, vékonyhéjú, sülve (borzasztó...) sem széteső, csak hát kicsi, - pont ilyen sütikbe való -, nem is világlátott, itthoni termés. Meg is sajnáltam,  hazavittem, megsütöttem.

Hozzávalók: (20-22 cm-es formához)


8 dkg vaj
12 dkg étcsoki
1 tk instant kávé
1 tk. víz
1 kk. vaníliakivonat
3 tojás
12 dkg cukor
15 dkg darált mandula/ mandulaliszt
3 kisebb, ép  körte

A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A kávét, vizet, (elhagyhatóak, vagy lehet valami klassz kis alkohollal is megdobni inkább) a vajat és az összetört  étcsokit mikróban a legnagyobb fokozaton 2x30 másodperc alatt - közben megkevergetve - összeolvasztottam, hűlni hagytam. Közben a tojásokat kettéválasztottam, a cukor egyik felét a tojássárgákkal kevertem világos krémmé, majd a másik felét a fehérjékhez adtam fokozatosan, és kemény habbá vertem. A csokis keveréket a tojássárgás krémhez kevertem, hozzáadtam a mandulát is, majd három részletben beleforgatva,  óvatosan lazítottam a tésztát a fehérjehabbal.Sütőpapírral bélelt kapcsos formában 5 percre betettem a sütőbe, addig a körtéket félbevágtam, kis citromlével megkentem a vágási felületüket, majd a sütőből pillanatra kihúzott tészta tetején elrendeztem őket.(Így nem süllyedtek bele teljesen a tésztába, ami még így is kicsit magasabbnak bizonyult.)
35 perc sütési idővel a tészta kellemesen brownie-állagú, szaftos, de tökéletesen átsült volt, a körték jól bírták a meleget, nem engedtek levet, nem repedtek ki.A formában, letakarva hagytam kihűlni.
Nálunk egy fél vasárnap délutánt bírt ki, pedig nem is volt hozzá tejszínhab vagy más krémes-szirupos  kísérő.

Hozzávetőlegesen ez a tortaalap receptje.




3 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Piszke kedves, ezen a képen (is) nagyon-nagyon érzem a Bordeaux-i befolyást...csodaszép!:-)))
(voltál fotós tanfolyamon??? Na, majd szerda este megbeszéljük!)

Piszke írta...

Ádehogy.. Csak figyelem Olzkát :)! Meg fél év után rájöttem pár funkcióra a gépemen :D. Meg hétvégén van több időm vacakolni a képbeállítással, főleg, ha nem a leves/főétel szekció van soron, mert akkor mindenki türelmetlen...

Gomba írta...

Nagyon szép! :)

Related Posts with Thumbnails