2011. február 24., csütörtök

Csokoládé-felfújt (ők csak tudják jeligére)


Merthogy nem csokizunk le egy ilyen drága alapanyagot, mint ez a Valhrona, amit jártomban - keltemben, kilós kiszerelésben az itthoni ár töredékért beszereztem, és azóta is leginkább a konyhaszekrény tetején tartom, leveszem néha, nézegetem, boldog vagyok, hogy milyen olcsó drága csokim van, és elsajnálom mindenből. Jó, karácsonykor beáldoztam belőle egy trüffeltortába, de azóta csak várja a lehetőséget, hogy megmutathassa magát. Van hozzá receptfüzetke is, és azt addig-addig nézegettem, míg gondoltam, kipróbálom a felfújtjukat. És igen, ők tényleg tudják.

Hozzávalók: ( 4 1,5 dl-es vagy 6 1 dl-es formához)

12 dkg jó minőségű étcsoki (ez 61%-os , de nagyon-nagyon selymes)
3  szobahőmérsékletű tojás
7 dkg cukor plusz kb 2 ek. a forma beszórásához
1 tk. étkezési keményítő
1 tk. holland kakaópor
1,5 dl tejszín
vaj a forma kikenéséhez

A formát kivajaztam és megszórtam nádcukorral, a csokit felaprítottam.

A kakaóport és a keményítőt rugós keverővel összekevertem a tejszínnel, folyamatosan kevergetve felforraltam, belekevertem a csokit, teljes felolvadásig - ekkorra már langyos lett, egyenként hozzáadtam a tojássárgájákat is, fényes masszává keverve. A tojásfehérjéket alacsony fokozaton kezdve lassan kemény habbá vertem,félidőtől fokozatosan hozzáadtam a cukrot is. A felvert kemény habot óvatosan, több részletben egyneművé forgattam a csokis krémmel, és a formákba adagoltam - csak a háromnegyedéig, különben növekedés közben kiborul.

A legjobb, hogy nem muszáj rögtön sütni, nyugodtan várhat a hűtőben 1-2 órát, de nekem maradt ki massza, és az egy (!) nap hűtés  után is tökéletesen feljött.

A hűtőből egyenesen a 190 fokos sütőbe ment, és 12 perc alatt sült ilyen gyönyörűre. Fényképezni a sütőből kivét után 5 másodpercig lehet, utána kezd szépen leereszkedni...

A kevésbé vastag formáimban a cukor, amivel a formát beszórtam, szuperül karamellizálódott, ez még külön bónusz.


5 megjegyzés:

Ami írta...

Óh, nyami! :)

Mindennapi Manna írta...

- 12 dkg:)))

Cserke írta...

Ismered azt hogy bagolymondja?!:)

Reni írta...

Ez gyönyörű lett!
A felfújt fotózás mindig jó buli :) Elő kell készíteni a drágának a helyet aztán gyors katt :)

Piszke írta...

Ez pont így történt! Profi vagyok :DD.

Related Posts with Thumbnails