Egy hétvégén sütöttem a klasszik Horváth Ilona fánkrecepttel - hát mindketten tudnak valamit :D. És szerintem más fánkrecepttrel is ki lehetne próbálni, bármennyire is nagy gyakorlatot és precizitást igényel a fánk sütése állítólag, hogy pihenjen egy éjszakát a hűtőben. T.K. szerint ugyanis ezalatt annyit fejlődik a tésztában a glutén, hogy másképp el nem érhető ízt és textúrát eredményez. Biztos - mert az itthoni két Fő Édességkritikus szerint ez a fánk még sokkal finomabb volt, mint a déli klasszikus baracklekváros eresztés, és igen sérelmezték, hogy ekkora tésztamennyiségből csak kb.10 darab lett. Az éjszakai pihentetés miatt tökéletes hétvégi reggeli-adag, mazochistábbak vagy ráérősek persze hétközben is kényeztethetik a családot, nálunk ilyenkor csak müzli-tej kombóra van idő.
Van viszont egy nagyon érzékeny pontja az ügynek, az olaj hőfoka. Ez mondjuk más fánkfajtáknál is kritikus ügy, hiszen ha elszúrjuk, a fánk belül nyers maradhat, míg kívül megég; ezek a fánkok talán nem annyira érzékenyek, viszont abszolút tökéletesek tényleg az ajánlott 180 fokon lesznek.Kívül sötét aranybarna, belül hatalmas levegőbuborékok, éppcsak el nem repül.
Hozzávalók:
a kovászhoz:
0,6 dl plusz egy evőkanál langyos víz
7 gr friss élesztő
6,5 dkg liszt
a tésztához
7 gr friss élesztő
2 ek. langyos tej
2 ek. langyos tej
13 dkg plusz 2 ek. liszt
3 tek cukor
1 tk. só
3 tojás sárgája
3 dkg langyos olvasztott vaj
3 dkg langyos olvasztott vaj
a sütéshez olaj
4 ek cukor/porcukor 1 púpozott tk. fahéjjal keverve
A kovászhoz az élesztőt elmorzsoltam és simára kevertem a vízzel és belekevertem a lisztet is, majd 1 órán keresztül folpackkal letakarva pihenni hagytam. (Cukor NEM kell bele) Ennyi idő alatt szépen a duplájára nőtt.
A tésztának úgy kezdtem neki, hogy az ehhez való élesztőadagot a tejben simára kevertem, hozzáadtam a lisztből 9 dekát, a cukrot, a tojássárgákat egyenként, a vajat, és egy percig kevertem a mixer dagasztókarjaival. Ezután adtam hozzá a kovászt, majd a maradék lisztet (4 dkg plusz két evőkanál) és a legeslegvégén a sót. Ezután kb. 5 percig nagy fokozaton dagasztottam, míg szépen elvált a tál oldalától.Itt egészen kevés lisztet esetleg lehet még adni hozzá, ha túl gyengének tűnik a tészta; nekem nem volt rá szükség.
Ezután a tészta folpackkal letakarva 12 órát töltött a hűtőben.
Másnap enyhén lisztezett felületen centi vastagra nyújtottam, kiszaggattam, letakarva 15 percig kelesztettem még, majd 180 fokra forrósított ujjnyi olajban kisütöttem. Az eredeti recepttel szemben az ide-oda forgatás nekem nem jött be, csak ahogy szoktam, felső felét először az olajba helyezve, majd egyszer megfordítva sültek oldalanként kb. fél-fél perc alatt, egyszerre csak 2-3 fánk, hogy ne hűtsék le nagyon az olajat.
A kiszúrt közepek vicces kis kerek labdává sültek, a gyerekeknél ennek frenetikus sikere volt.
A forró fánkokat fahéjas cukorba forgattam.
Narancsszirup: két narancs leve, 2 ek méz lassan beforralva.
NSHP oldalán könyvjelzőztem a receptet még tavaly augusztusban.
7 megjegyzés:
Nagyon klassz lett, szuperek a fotók is:-))
Azt szeretném kérdezni, hogy a hűtőből kivéve, kinyújtás és szaggatás után neked elég volt 15 perc kelesztés? Nekem kb. másfél óra múlva lett duplája a hűtőből kivétel után.
Igen, elég volt. TK. nem ír duplára kelesztést, és tulajdonképpen teljesen a sütés közben keltek meg. A centi vastag kiszaggatott fánkoknak csak egy kicsit kell emelkedni a 15 percnyi kelés közben, és valahogy benne volt már a tésztában az erő a hűtőben éjszakázástól. Vagy az Erő :)
Gyönyörűűűűű! Mondjuk nálunk dupla adaggal kell indítanom, a 10 db-t nálunk is sérelmezné a három gyerek:)
Gyönyörűek a fánkok! Nem tudtalak kihagyni, vár rád egy díj. :) Anita
Hűűűha! csak nálunk is duplán kellene indítani:)
Ez volt a mai desszert a gulyásleves után. Aztamindenségit! Első fánkom volt és jó választásnak bizonyult, mert nagyon finom. Igazi sikerélmény! Ismét köszönet! :)
Eszter, de jó ilyet olvasni :)!
Megjegyzés küldése