Kilenc óra. Eredetileg ennyi főddögélést kívánt meg a recept. És irdatlan mennyiségű leveskockát. Utóbbi automatikusan skip, a kilenc óra pedig... Mivel ebédhez terveztem, kizártam, hogy egy kvázi köretért négykor keljek. Esetleg egy croissanért reggelire, majd, egyszer.
Kicsit lenyirbáltam hát a vadhajtásokat - mindig elámulok ezen a nőn, mire van energiája, meg azért rengeteg félkész cucca is a receptekhez, bár valószínűleg a préri közepén muszáj bespájzolni kicsit - és az egyszerű csiperke, ami alapból semmilyen ízű, varázslatos átváltozáson ment át. És jól bírta a csupán 6 óra dünnyögést is a gázon, az íze pedig... igazából a steak volt a kísérő; ha meg valaki vegában utazik, akkor abszolút nyerő önálló főétel. Vagy langyosan, jó kenyérből pirítóssal a bora mellé klassz vacsora.
Hozzávalók: (4 személyre)
0,5 kg csiperkegomba (barna csiperkét használtam, azért lett ilyen szép sötét színe)
5 dkg vaj
4 dl jó vörösbor- ha már burgundi, akkor legyen egy jó pinot noir
3 dl erős húsleves
2 gerezd fokhagyma
fél vöröshagyma
fél tk tört koriander
1 kis babérlevél
csipet fahéj és szerecsendió
3 szem tört szegfűbors
1 tk frissen őrölt bors
1 csapott tk só
Bár hosszan készül, a tennivaló annyi vele, hogy a megmosott gombát és a többi összetevőt egy lábasba rakjuk felforraljuk, majd lassú tűzön, fedő alatt 6 órát, majd fedő nélkül 3 órát főzzük.
Én ezt 4+2-re redukáltam, egyedül azért nem merném hagyni, mert a végén nem árt figyelni, nehogy a besűrűsödött leve odakapjon.Szerintem simán lehetne sütőben is csinálni, de először nem akartam ezzel kísérletezni.
Az eredeti receptben van minimális Worchestershire szósz, itt helyette inkább fűszerek.
8 megjegyzés:
Ez remekül hangzik, és úgy is néz ki, de mi a bánatért kell ennyi ideig főzni? Biztos így jönnek össze az ízek, de ez még hússal is sok.:) És igazad van, Reenek van pár furfangos megmozdulása a konyhában.
A borban lévő ízek redukálódnak szerintem a lassú párolás miatt, én azt hittem, hogy a gomba szét fog majd főni és löttyedt lesz, de nem, pont jó!
Most dobtam ki egy csomag gombát, valahogy nem jutottam hozzá, hogy megcsináljam:(
De ez igen ígéretes, bár azt hiszem, sütős változat lesz.
En kiprobaltam ezt annak idejen Ree oldalarol, es az enyem irto sos lett. Persze erre van konnyu megoldas...
Ez ám a slow food! Ha szárított gombából készíted és elfelejted beáztatni, simán benne van a kilenc óra!
Livia, ha tettél bele leveskockát, akkor az rövid lére főzve tuti felelős a sósságért. ha em akkor nem tudom, mert az enyémmel nem volt lyen gond.
SL, azt hiszem egy jó szárított erdei gombát kér ezzel a recepttel elrntani :) de a csiperkének jót tett.
nem
kár
elrontani
Volt némi gombám a hűtőben, rántani vettem, de nem igazán volt kedvem pepecselgetni vele. Még jó hogy délelőtt találtam rá a receptedre, mert így 4 órára talán készen lesz az ebédünk. Nagyon finom illata van, most még elég bő a leve, gondolom majd elforrja a végefelé. Krumplis palacsinta lesz még mellé és sült oldalas.
Megjegyzés küldése