2010. október 13., szerda

Túrógombóc torta

Van olyan felnőtt/gyerek, aki nem szereti a túrógombócot? Nem arra a fojtós, kemény, grízzel agyonnyomott, öklömnyi  gombócokra gondolok, hanem például az ilyenekre. Könnyű, levegős, a túró messze győzedelmeskedik a többi hozzávaló felett, omlik a villára, kívül aranyszínű, épphogy vajas zsemlemorzsa, tejföl, baracklekvár, fahéj, vaníliás porcukor. Az egyszerűség dicsérete.

Tortában valami hasonló. Nem, sajnos nem én találtam ki, egy helyi cukrászda készíti már évek óta, és az ország tortája versenyen a második lett, a szintén helyi szilvagombóc torta után. És mivel megosztották a receptet, gondoltam, kipróbálom, adódott rá alkalom is. Ugyan a nyomda ördöge - legalábbis remélem, és nem az alapvető, ötödik osztályos matematikaismeretek teljes hiánya -  azt eredményezte, hogy a 3 tortára, 48 szeletre megadott recept szerint, összesen  13 dkg  cukor kellene a krémbe - vagyis tortánként alig 4 dkg. Ez jól hangzik, de ettől nem lesz édesség belőle.  Ezt egyébként is a saját ízlésemre bíztam volna, mert ugyanakkor   40 deka cukrot (mert valahogy elcsúszott az a fránya tizedesvessző, ez nyilvánvaló) egy könnyű tortába  túlzásnak tartok. Mellőztem még a zsemlemorzsát, amit a recept szerint étolajban (...áááá) kellene pirítani, de az általam egyébként használt vajas változatot sem tudtam elképzelni a tetején, így babapiskótamorzsa-fahéj kombó utánozta a fahéjas-zsemlemorzsás  aranyló külsőt, és mivel a rengeteg hozzávaló között valahogy elsiklottam a krémsajt felett, és teljesen kihagytam a bevásárlólistából, lett csak túrós a krém, kevés tejszínt is hozzáadva.
Emellett belekerült egy plusz vékony piskótaréteg, mert olyan magas lett 3 tojásból az alap, hogy jobbnak láttam elfelezni, szóval az eredeti recepttől ez a torta  már kissé távolabb van, de nem vált hátrányára, úgy láttam, és itthon mély szemrehányásokat kaptam a gyerkőcöktől, hogy miazhogynekikmárnemjutott. (Hát persze, mert evés helyett csapatostól viháncoltak egész délután, szerintem letarolva egy komplett kertet.)

Hozzávalók: (24 cm-es kapcsos forma, 16 szelet)

- a piskótához: 

3 tojás

3 ek. cukor

3 ek. liszt

fél kk. sütőpor

-a krémhez:

0,5 liter tej

4 dkg étkezési keményítő

10 dkg búzadara

12 dkg cukor

1 citrom reszelt héja

1 tk. vaníliakivonat/1 csomag vaníliáscukor

0,5 kg túró áttörve

0,5 dl tejszín

- a  tejfölös réteghez:

500 gr. tejföl

1,5 dl tejszín

10 dkg porcukor

fél  citrom leve

4 lap/8 gr zselatin

fél dl víz

- és még:

barackdzsem

6 db babapiskóta

1 kk. fahéj



A sütőt 180 fokra előmelegítettem, a formát alul sütőpapírral béleltem.
A piskótához  a tojások sárgáját kézi mixerrel fehéredésig sűrű krémmé kevertem a cukorral. A lisztet és a sütőport rászitáltam és a masszába kevertem. A keményre vert fehérjét 3 részletben óvatosan forgattam a tésztába, míg egynemű nem lett.
15 perc alatt készre sütöttem.Kihűlés után vízszintesen kettévágtam, az alsó lapot visszatettem a formába, és megkentem barackdzsemmel.Most a forma oldalát  béleltem sütőpapírral.

A tejet simára kevertem a búzadarával, cukorral és a keményítővel, és kevergetve sűrű krémmé főztem, közben belereszeltem a citromhéjat és hozzáadtam a vaníliakivonatot is.(Ha vaníliás cukorral dolgozunk, azt csak a tűzről már levéve keverjük bele.) A túrót a tejszínnel  krumplinyomóval áttörtem és belekevertem a már kissé kihűlt tejes krémbe. 4 evőkanálnyit félreraktam, a többit  elegyengettem az alsó piskótalapon, majd ráhelyeztem, vízszintesre lapogatva, a második piskótalapot, amit ezután szintén barackdzsemmel kentem meg.

A zselatint a vízben megáztattam, óvatosan felmelegítettem, hogy teljesen felolvadjon. A tejfölt, tejszínt és a többi hozzávalót kézi mixerrel habosítottam és közben belekevertem, egyenletesen csorgatva a már nem túl forró, de még teljesen folyékony zselatint.
A második piskótalap tetejére öntöttem, elsimítottam. Ezután hűtőbe raktam, és a teljes dermedés után - ehhez kell 2-3 óra legalább - díszítettem: a félretett búzadarás krémből gombócokat formáztam, meghempergettem az aprítógépben a fahéjjal morzsásított piskótamorzsában, és ezzel szórtam meg a torta tetejét is.


Juhász János cukrász  receptje volt a kiindulópont.

22 megjegyzés:

chriesi írta...

Húúú ez fenséges!!!

Anazar írta...

Nagyon jó!

Ami írta...

Brutál jól néz ki! :)

Puszedli írta...

Elképesztő!

Piszke írta...

Zavarba hoztok...Szerintem bármelyikőtök tud ilyet :)!

Gabah írta...

Tökjó! Bírom, amikor van két "hozzávalóm" (jelen esetben lesz magyar túróm és nagyanyó baracklekvárja otthonról) és szembe jön velem egy ilyen recept!
Kösz, Pisz!
:-)

csuszta írta...

nővéremnek kötelező jellegű szülinapi meglepetés... :)

Bianka írta...

Ez valami isteni

Szőke Zs írta...

Szia,
megcsináltam csak piskóta helyett spekuláciusszal. (összetörve olvasztott vajjal keverve) Mert a babpiskóta + fahéjról ez jutott eszembe. Nagyon menő lett :-)

Ami írta...

Na jelentem, én is elkészítettem! NAgy sikert arattam.
Kicsit módosítottam rajta-mivel piskótát nem tudok sütni. De annyira jó lett, hogy meg kell majd ismételni :)

Köszönöm a receptet!

Piszke írta...

Nincs mit! de szerintem tudsz piskótát sütni! Csak még nem próbáltad!!

Névtelen írta...

Szia, hétvégén készülök a nagylányom(!) 2 éves szülinapjára megsütni a tortát. A kérdésem az lenne, hogy a túrós krémnél a tej mennyisége dl vagy l? Köszönöm!
Nagyon örülök, hogy ráakadtam a receptre, mert a gyerekeim nagy túrógombóc funok.

Piszke írta...

Hú köszönöm, már javítom is, természetesen ez itt liter, mert egy tejbegrízszerűséget kell főzni. Azt hiszem a leírásban benne van, de azért külön szólok, hogy ha gyerekeknek készíted, akkor picit emeld meg a cukor mennyiségét.Egy szülinapba belefér szerintem, ez itt meg inkább a fellnőttízléshez áll közelebb, éppcsak édes. A túrós réteghez belefér még 2 ek., és ugyanennyi a tejfölöshöz is.

Névtelen írta...

Köszönöm! Már csinálom is :)

Abigél írta...

Szia!
Kipróbáltuk, és Nagyon finom lett! Köszönöm a receptet!
A Széchenyi epreset is szeretnénk megcsinálni, de sehol nem találom a receptet.. Nem tudod véletlenül, hogy hol tudnám elérni?

Piszke írta...

Szia Abigél,örülök hogy ízlett és jól sikerült :)!!!
Viszont a Szécsényi epresről (?) még nem is hallottam...!

Abigél írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Abigél írta...

Szia! Kis technikai malőr. Szóval a Széchenyi-epres volt a szilvásgombóc és a túrógombóc torta mellett a 3. versenyző, és Végre meg is találtam a képet, amibe mi beleszerettünk!
Szerintem gyönyörű, és a csoki-vanília-eper kombináció igazán finomnak tűnik. Megmutatom, hátha mást is érdekel:

http://augusztus20.magyarorszag.hu/galeria_2009torta.html

pinkóci írta...

Nagyon tuti a recept!!! Imádjuk :) Magamnál is kitettem, persze forrással.

Névtelen írta...

Valami isteni. Mindent pontosan a recept szerint készítettem, és tökéletes lett! A piskótám is sikerült, pedig először sütöttem! Egyszerűen gyönyörű lett a torta, mintha cukrászdából hoztuk volna. A túrógombóc-jelleg erősebb megtartása miatt én vajban pirított fahéjas zsemlemorzsát szórtam a tetejére, nagyon finom így is! Köszönöm!!!

Dina írta...

Atyaég, ez fergeteges! Túrógombóc mániás sógorom szülinapjára tökéletes választás lesz! :))

Unknown írta...

Kedves "Piszke",

Azért írok neked, mert a párom születésnapjára tavaly elkészítettem a túrógombóc torta receptedet és isteni finomra sikerült. Az első önállóan elkészített tortám volt - nagyon izgultam is -, de nem is volt annyira nehéz, elsőre szuperül sikerült.
Ezért idén is a te blogodon nézelődtem valami más nagyon finom tortarecept után kutatva. Viszont elvesztem a receptek tengerében és valahogy mindet nehéznek találtam így ránézésre.
Tudsz-e valamit ajánlani? Én a Snickers tortát néztem azért, mert mikor megkérdeztem a páromat, hogy milyet szeretne, azt mondta, hogy hát fogalma sincs, de mikor rákérdeztem, hogy dehát csak kb mondjon már valamit, tréfásan kibökte, hogy legyen mondjuk Snickers torta. Ezért viccből arra gondoltam, hogy tényleg azt készítek neki. De az nagyon nehéznek tűnt. Van valami jó ötleted? Olyat szeretnék, ami nem túl nehéz, inkább csokis, mint gyümölcsös és valamiben különlegesebb, mint egy sima csokitorta (a túrógombóc torta is azért tetszett mindenkinek, mert még sosem ettek előtte hasonlót). Ja, és ami még fontos lenne, hogy nekem tortaformám és tartóm is ilyen alacsonyabb van, nem pedig a magas :)
Előre is köszönöm a válaszod, remélem megkapod a levelem.

Üdvözlettel:
Falu Rita

Related Posts with Thumbnails