Biztos vagyok benne, hogy akik anno a lassú, kemencében sütést kitalálták, nem azért tették, mert utána még álmosan kóvályogtak, üres tekintettel bámultak maguk elé és semmittettek lényegében egész vasárnap. Helyette etettek állatokat, rengeteget, zsákoltak, válogattak, őröltek, tartósítottak terményt és termést, szőttek-fontak, meg mindenféle hasonló, nagyon hasznos, télre felkészülő dolgokat csináltak.
A kemence helyett megteszi egy sima sütő is, főleg ha etetés, zsákolás, szövés-fonás helyett be kell iktatni vasárnap egy minősítő versenyt meg egy cirkuszlátogatást gyors egymásutánban, alig megszakítva egy ebéddel, ami után igazából egy jó nagyot kéne aludni, míg be nem sötétedik, majd azt kis szünet után folytatni másnap reggelig.
Hozzávalók. ( 4 személyre)
70 dkg marhahús ( lábszár vagy comb)
4 ek olaj
25 dkg gomba
1-1 fej vörös és lilahagyma
1 nagyobb sárgarépa
1. tk. bors,
só
1 babérlevél
1 ág rozmaring
0,5 l világos sör ( a Dobozok Őre nem engedett csak egy könnyű Steffl-t felhasználni)
- ha szükséges alá sütés közben, még kevés víz
40 dkg főtt krumpli
10 dkg liszt
1 kis csokor petrezselyem
só
Annyira gyönyörű, fiatal lábszárat kaptam, hogy sajnáltam felkockázni, inkább szép kerek, centis szeleteket vágtam belőle, és a szeleteket a felforrósított olajon, egy vastagabb aljú, teflonbevonatú lábasban gyorsan megkapattam. Rádobáltam a négybevágott, megmosott gombát és a durvára felvágott kétféle hagymát, sóztam, lefedve kicsit hagytam levet engedni, majd felöntöttem a sör 2/3-ával, hozzáadtam a fűszereket, a felkarikázott répát. Lefedve - elég jól záródó, nehéz fedővel - a 170 fokra előmelegített sütőbe raktam 3 órára. Közben egyszer öntöttem hozzá a sör maradékát, majd kb. még egy deci vizet.
Asütési idő végén a krumplit sós vízben megfőztem, áttörtem, majd mikor már langyosra hűlt, gyorsan összegyúrtam az apróra vágott petrezselyemmel és a liszttel. Nagyobb diónyi gombócokat kerekítettem, beraktam a hús mellé a szaftba, és 200 fokra felvett sütőben még 15 percig főztem együtt a raguval.
8 megjegyzés:
Húú ez nagyon fincsi lehet!
Gyönyörű, gusztusos, ötletes, és egészen biztos, hogy nagyon, nagyon finom! Gratulálok hozzá!
Guszta, guszta!
Köszönöm!Bizony elfogyott pikk-pakk...És a gombócnak nagyon jót tett, hogy a szaftban főtt meg.
Húú de szimpatikus kis összeállítás. :)
Ezt is megcsináltam, nagyon finom lett! Köszi! :-)
Ma ezt ebédeltük, közfelkiáltással imádtuk, fantasztikus! Ezer köszönet a receptért, a kedvencek között lesz!
én is ismétlem hamarossan, és azért is mert annyira keveset kell vele foglalkozni :))
Megjegyzés küldése