2010. október 18., hétfő

Semmi kis mogyorós sütemény





Back to the basics Horváth Ilona Kossuth kifli ( sose értettem, hogy miért kifli, ha egyszer kiszúróval vágunk félholdakat a kisült tésztából), aminek az illatára a népek kicsődülnek a konyhába, hogy mikorleszmárkész.
Szívesen mellécsaptam volna kevés vaníliás mascarponét, de az ősz miatt inkább a juharszirup mellett döntöttem, (az alja nem megégett, hanem beszívta a szirupot) nem tett vele rosszat, mondhatom;  a Válogatós Banda persze csokiöntetet követelt, az se volt rossz.
Mogyoróval pont ugyanolyan finom, mint az eredeti diós változat,  a forma   miatt ez mondjuk  inkább elegáns ötórai teához való, főleg, hogy a méretéből következően   pár percet élt meg nálunk. 

El tudom képzelni kétszer kisütve, egy klassz kis étcsoki-ganache alá rejtve tortaként is.

Hozzávalók: (22 cm-es kerek formához)

10 dkg vaj

10 dkg porcukor

2 tojás

9 dkg liszt

fél kk. sütőpor

fél citrom reszelt héja

5 dkg mogyoró


A vajat habosra kevertem a porcukorral és egyenként belekevertem a tojássárgájákat. A fehérjét habbá vertem. A lisztet a sütőporral összeszitáltam és a habbal együtt felváltva, három részletben a vajas krémhez kevertem. 
A kerámiaformát vékonyan kivajaztam és kiliszteztem, és a tésztát elegyengettem benne. A tetejét durvára vágott mogyoróval szórtam.

200 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig, jó 20 percig sütöttem, az idő felétől a formát sütőpapírral takarva.

7 megjegyzés:

Anazar írta...

Lehet, hogy semmi, de nagyon mutatós.

Zsiri írta...

Nagyon jól néz ki!
A kevesebb néha több :)

Piszke írta...

Nagyon finom! A fénykép meg csak kedvcsináló :)

Fondantina írta...

Van számodra egy díjam :)
sok-sok szeretettel


http://fondantina.blogspot.com/2010/10/dij.html

Névtelen írta...

Elnézést, lehet hogy botor kérdés, de hány tojás kerül bele?

Piszke írta...

Nem botor, mert az persze kimaradt a hozzzávalókból:(

2 tojás és javítom...!

Nelli írta...

Nagyon fini lehet!:-)

Related Posts with Thumbnails