2010. október 8., péntek

Lassan sült kacsacomb diós-portóis aszaltszivapürével


Lusta őszi ebéd, 15 perc munka, majd  a sütő dolgozik 3 órán át. Ráadásul bónuszként be lehet spájzolni  a kisült  kacsazsírból, hiszen jön a hideg, kellenek a kalóriák, némi plusz szigetelőréteg úgyse tűnik fel a téli cuccok miatt...

Hozzávalók (4 személyre):

4 kacsacomb


1 fej lilahagyma
1 ág rozmaring
2 marék aszalt szilva (kb 15-20 darab)

egy marék dió

kb. egy dl portói (vörösborral is helyettesíthető, inkább félédeset javasolnék maximum)

A kacsacombokról a feleslegesen túlzónak ítélt hájdarabokat levagdostam ( egy pár falatnyi töpörtyű lett belőle), a bőrét óvatosan beirdaltam keresztben-hosszában, kicsit besóztam, és egy nagyobb serpenyőben a bőrös felével lefelé fordítva közepes lángon kb. 10 perc alatt  lassan megpirítottam, azért, hogy minél több zsírt kinyerjek belőle.

A sütőt közben 140 fokra előmelegítettem, egy jénaiba pakoltam a combokat a bőrös felükkel lefelé, kisujjnyi kisült zsírt alájuk öntöttem, ismét sóztam, és 3 órán keresztül sütöttem őket. Félidőben melléjükdobtam egy fej, félbevágott lilahagymát, egy ág rozmaringot és az aszalt szilvákat.

A sütés végeztével a lilahagymát és az aszalt szilvákat kiszedtem a hús mellől, lecsöpögtettem a zsírt is róluk. A diót  egy evőkanál kacsazsíron kissé átpirítottam, hozzáadtam a szilvát, a hagymát és a portóit, összeforraltam és az aprítógépben pürévé turmixoltam.

Nem is nagyon kívánt más köretet, csak egy kevés krumplipürét, de egy friss karaj házikenyérrel is tökéletes.










8 megjegyzés:

Bianka írta...

hű de gyönyörű lett

Dió Bisztró írta...

Nagyon bírom, ezt a lassú sütést, olyan jó ízű tőle minden hús.
Jó ötlet volt ez a diós "dresszing"
Szuper!!!

Piszke írta...

Köszönöm!

A dió-szilva tökéletes volt a kacsasülthöz, és kellemes, nem édes, kicsit fanyar kísérője volt, biztos marad a repertoárban. Egyébként szerintem is sokkal finomabbak a lassan sült húsok, csak egy kis pörkölás kell az elején nekik, és valahogy jobban érvényesülnek a "mélységei" az ízeknek.

lúdanyó írta...

Holnap ezzel várom a vendégeket :) a kacsacombok már a hűtőben vannak, az aszalt szilva a polcon várakozik...

Piszke írta...

Majd írd meg, hogy ízlett-e :)!!

lúdanyó írta...

Nagyon finom volt :) Az aszalt szilva-dió páros tényleg nagyon jól passzolt a húshoz - előrelátóan csináltam egy csomót belőle :)

Névtelen írta...

ez volt a karácsonyi menü abszolút favoritja! Anyósom kimondottan kérte, hogy a legközelebbi látogatásuk alkalmával is ezt főzzem. és mikor már azt hittem, hogy mindenki kipukkad, akkor észrevettem a vágyakozó tekinteteket, amik az utolsó combra meredtek :-))

Helga

Névtelen írta...

Szeretném jelezni, hogy azóta is ezt KELL főznöm karácsonyra. Ha nem vagyok résen, akkor húsvétra is.

Helga

Related Posts with Thumbnails