2010. június 4., péntek

Kókuszos papucs


Huu..ez aztán szezonális :). Hiszen hideg van, zuhog, sötét van, fázunk, ezért jól esik egy kis télies kelttészta és a sütő melege. Az esőszünetben pedig szedhettünk akácvirágot, amit nem kötelező a süti mellé enni, sőt, de nálunk egyesek szerint ez természetes...a fotón meg jól mutat, végülis.

Én még mindig nagyon szeretem ezt a fajta, vizes csirizalappal (roux, ugye, hamár gasztroblog) készített tésztát, van már sós variációja is, - majd felteszem, főleg, hogy grillezett nagydarab húsokkal kifektethetünk vele egyszerre sok embert - , de ennek ellenére nagyon könnyű, puha, nem kiszáradó, és felettébb tudományos is a keményítő hőkezeléssel történő átalakítása miatt.

Emellett ez a fajta hajtogatási-formázási mód nekem új, a tésztás srác blogján találtam rá, és csináltam én is pár fázisfotót is az egyszerűbb magyarázkodás kedvéért.

Hozzávalók: ( 8 db-hoz)

1,5 dkg liszt

0,8 dl víz

- a tésztához:


23 dkg sima liszt

4 gr szárazélesztő

0,8 dl tej

1 tojás

3 dkg cukor

2 dkg puha vaj

csipet só

- a töltelékhez:

5 dkg kókuszreszelék

3 dkg cukor

2 dkg puha vaj

1 teáskanálnyi felvert tojás a tésztához való tojásból


Először gyorsan felmelegítettem a 1,5 dkg lisztet a 0,8 dl vízzel: hidegen elkeverjük, és a sűrűsödéstől számítva kevergetve még egy percig főzzük - egészen sűrű massza lesz. Akinek van hőmérője, mérhet 65 fokot, de ez ilyen kis mennyiségnél elég nehézkes, én már szemre csinálom. Amikor kavargatásnál látszik az edény alja, onnan még 1 perc.

A tésztához összekevertem a lisztet a szárított élesztővel és a cukorral, a közepébe mélyedést csináltam, ebbe öntöttem a felvert tojást, - amiből egy teáskanálnyit a töltelékhez elvettem, és a langyosra hűlt lisztes alapot, összekevertem, majd fokozatosan hozzáadtam a langyos tejet, és kézzel egyneművé gyúrtam. Viszonylag tömör, kemény, és kicsit ragacsos masszát kaptam, ezt először a robotgépem dagasztókarjával, majd kézzel gyúrtam simára, ruganyosra, fényesre - ekkor már egyáltalán nem ragadt. Akinek van kenyérsütőgépe, vagy csak dagasztógépet használ, az is legalább 10 percig gyúrja.
A puha vajat - amit kicsit meg is sóztam - ezután dolgoztam bele.

Folpackkal letakarva (ez azért jó, mert így párás is egyben a közeg, amiben kel a tészta) 1 órát kelt - ha most hidegebb a konyha, ez lehet másfél óra is. Akkor kelt meg a tészta jól, ha az ujjunkkal megbökjük, és nem ugrik vissza.

A kókuszos töltelék hozzávalóit jól összekevertem.

Ezután a tálból kivéve kézzel jól átdagasztottam, 10 percig pihenni hagytam, majd 8 részre osztottam.

A tésztagombócokat így formáztam:





Először papucsállatka alakúvá nyújtottam - a teáskanál méretadó :).(1) Ezután megkentem a kókuszos töltelékkel. (2) Feltekertem kiflivé.(3) - ha nem lettem volna elszánt, ennél a fázisnál abbahagyom, és kisütöm, szerintem jó lett volna így is...
A kifliből újra papucsállatkát nyújtottam, de meghagytam a fejét-farkát. (4) A papucsállatkát kicsit megliszteztem és félbehajtottam, majd három műtéti vágást ejtettem. (5) Visszahajtottam, és a középső vágást kitágítottam (kampózásnak hívják a sebészek, azt hiszem). (6) A kitágított vágáson áthúztam a papucsállatka fejét, és kicsit segítettem a felvágott részeknek fordulni-sodródni.Bátrak áthúzhatják még egyszer. (7-8)

Ezután a tepsiben, sütőpapíron újabb 30 percet kelesztettem a sütiket, majd a 190 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt készre sültek. Kevés vajjal kentem át a végén a tetejüket.



4 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Ide vele!:-)

Bianka írta...

Nagyon guszta

Niki írta...

Ez nekem még így fázisfotókkal is magas...más formázási lehetőség...esetleg...

Nagyon jól néz ki...készen...nagyon guszta:))))

Piszke írta...

Niki, a kiflifázisig... azután kel, sül.:)

Related Posts with Thumbnails