2010. május 12., szerda

Epres flognarde






Ez nem clafoutis. Azért nem, mert a franciaországi Limousine régióból származó, és az okcitán nyelv "megtölt" jelentésű szavából származó elnevezést csak akkor használják, ha a süti cseresznyével - eredetileg ki sem magozottal - van töltve. Minden más gyümölcs esetén a becsületes flognarde névre hallgat, lehet az alma, szilva vagy bármilyen bogyós. Ennyit az etimológiáról, hozzátéve, hogy életemben először tejespitéről Ízbolygótól hallottam vagy két éve, nálunk soha senki nem csinált ilyet a családban, pedig még ettem kemencében sült almás pitét meg rétest a nagymamámnál.

És ha már francia, akkor kipróbáltam a híres-nevezetes Julia Child receptjét, a Mastering The Art of French Cooking c. könyvéből, és azt kell mondjam Váncsa mesteré állja a próbát.

Igazából helyes, napsütéses, akácillatú tavaszi-nyári délutánokon kellene bekanalazni, de egy ilyen ronda esős napon langyosan igazi vigasztaló uzsonna vagy vacsora, és ráadásul igazán egyszerű.


Hozzávalók: (24 cm-es formához)


3 dl tej

14 dkg kristálycukor

3 tojás

1 ek vaníliakivonat/2 cs. vaníliás cukor

1 csipet só

5 dkg liszt
30-40 dkg eper

porcukor a megszóráshoz


A sütőt 175 fokra melegítettem elő.

Turmixban (késes aprító is jó) 1 percig kevertem a tejet, a tojásokat, a vaníliakivonatot, a sót, és a cukor felével előzőleg összekevert lisztet.

Sütőpapírral béleltem a forma alját, beleöntöttem a tészta egyharmadát és 2 percig közepes lángra tettem a gázra, hogy ez az alsó réteg megszilárduljon. Ezután rászórtam a félbevágott epret, megszórtam a cukor másik felével, ráöntöttem a tészta többi részét (mégha ez eredetileg a posztban nem is szerepelt :)) és 55 percig sütöttem a sütő középső rácsán. A tetejére lehet lazán alufóliát tenni félidőtől, de nálunk így pirultabban is nagy sikere volt; Langyosan, porcukorral megszórva a legjobb.



9 megjegyzés:

Kata írta...

Hú, olyan jókat írsz, mindent meg szeretnék sütni-főzni, amit olvasok nálad.
Gondoltam, hogy sütök egy meggyeset ebből, mert az még rengeteg van a fagyóban, de rátehetem vajon a pléh-ből készült tortaformámat a villanytűzhelyemre? Valószínűleg nem, inkább elő kell vennem a szögletes kerámiatálamat, ugye?

Piszke írta...

Én rátettem:), nem lett semmi baja, stabil kínai kohósalakból van!

Nincs ekkora kerámiaformám, de szerintem a jénai is jó.. az meg nincs kerek...
A meggyel még jobb, mert talán nem annyira leves, miint a friss eper. én is készülök felszámolni a meglévó befóttjeimet ezzel a recepttel.

Névtelen írta...

A hozzávalók közt nem szerepel a liszt :)

Piszke írta...

Jaaj, köszi! Cukor lett belőle 5 deka..és az eper is hogy került a szöveg végére...
De most mát jó!

Piszke írta...

máR jó...

Névtelen írta...

Bocsi,mèg valami:a leìràsban nem derul ki mi lesz a tèszta 2/3-ànak a sorsa.....èn ùgy kèpzelem,hogy az epres-cukros rètegre ràontom ès azutàn megy a sutobe,ugye?Màr minden megvan hozzà,csak ossze kell dobnom.....
Zsu

Piszke írta...

Én kérek elnézést... kicsit túl sok dolgot csinálok egyszerre, és nem tett jót a psoztnak, hogy három részletben készült :(
Persze hogy rá kell önteni a tészta többi részét...

Mindjárt javítom, még jó hogy a gép előtt kuksolok a meló miatt egyébként délután...

Névtelen írta...

Koszi!!!!!Zsu

Mamma írta...

Piszke, epres flognarde-t én is sütök az idén. (Tök jó, hogy leírtad, mi a flognarde:))
Nekem az a gondom vele, hogy az eper ne fesse meg a tésztát. Cseresznyénél ez nem gond, ezért nem magozzák ki. Illetve én kiszárítom egy kicsit. Pont erre gondoltam az epernél is.
Nemrég ettem csokoládéba mártott szárított (!) epret, valami isteni volt. Innen jött az ötlet, talán működik, kipróbálom a receptedet majd úgy.

Related Posts with Thumbnails