Vagy csemegespárga? Ecetes spárga? Spárgasavanyúság? Az üvegben lévőre értve persze...
És mivel még várni kell majdnem egy hetet, hogy felbontva megkóstoljuk, csak kísérletezésre tudok biztatni mindenkit...Nálam volt két sajnálom-kidobni-de-semmire-se-jó olívabogyós üveg, ami valószínűleg spárga elrakására volt rendeltetve igazából az idők kezdete óta; magasak, karcsúak, dzsemet ki nem lehetne kanalazni belőlük, 20 szem meggyet ember (asszony) nem rak el, viszont pont belefért 8-8 szál kísérleti spárga.
Hozzávalók: (normál befőttesüvegnél minimum duplázva)
16 szál zöldspárga
2, 4 dl víz
1,2 dl 10%-os ételecet
fél tk. só
2 tk. cukor
1 gerezd fokhagyma
fél kk. chilipehely
fél kk.koriander
fél kk. színesborskeverék
A jól megmosott spárgák végeit letördeltem, és egy lábasban annyi vízzel tettem fel, hogy épp ellepje a szálakat. Amikor a víz felforrt, gyorsan leöntöttem, és a spárgákat jeges vízbe raktam.
A kimért vizet, az ecetet, a sót, a cukrot, a fokhagymagerezdet és a fűszerek felét felforraltam és a forró vízzel mikrózott, tiszta, leszárított üvegekbe dugdosott spárgákra öntöttem. (Fokhagymagerezdet kidobtam.) Elosztottam még a két üveg között a maradék fűszert, lezártam őket és 20 percre fejreállítottam. Kihűlés után a hűtőbe raktam.
Egy hétig kell a hűtőben tartani, (és felbontás után is) majd rögtön ehető is állítólag, az eredeti forrás 4 hetet vár, hűvös helyen, de ott kicsit dunsztolják is a spárgát lezárás után.
A receptet - eredetije a New York Times-ban - kis módosításokkal innen vettem át.
És mivel még várni kell majdnem egy hetet, hogy felbontva megkóstoljuk, csak kísérletezésre tudok biztatni mindenkit...Nálam volt két sajnálom-kidobni-de-semmire-se-jó olívabogyós üveg, ami valószínűleg spárga elrakására volt rendeltetve igazából az idők kezdete óta; magasak, karcsúak, dzsemet ki nem lehetne kanalazni belőlük, 20 szem meggyet ember (asszony) nem rak el, viszont pont belefért 8-8 szál kísérleti spárga.
Hozzávalók: (normál befőttesüvegnél minimum duplázva)
16 szál zöldspárga
2, 4 dl víz
1,2 dl 10%-os ételecet
fél tk. só
2 tk. cukor
1 gerezd fokhagyma
fél kk. chilipehely
fél kk.koriander
fél kk. színesborskeverék
A jól megmosott spárgák végeit letördeltem, és egy lábasban annyi vízzel tettem fel, hogy épp ellepje a szálakat. Amikor a víz felforrt, gyorsan leöntöttem, és a spárgákat jeges vízbe raktam.
A kimért vizet, az ecetet, a sót, a cukrot, a fokhagymagerezdet és a fűszerek felét felforraltam és a forró vízzel mikrózott, tiszta, leszárított üvegekbe dugdosott spárgákra öntöttem. (Fokhagymagerezdet kidobtam.) Elosztottam még a két üveg között a maradék fűszert, lezártam őket és 20 percre fejreállítottam. Kihűlés után a hűtőbe raktam.
Egy hétig kell a hűtőben tartani, (és felbontás után is) majd rögtön ehető is állítólag, az eredeti forrás 4 hetet vár, hűvös helyen, de ott kicsit dunsztolják is a spárgát lezárás után.
A receptet - eredetije a New York Times-ban - kis módosításokkal innen vettem át.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése