2010. február 7., vasárnap

Lemon curd, ahogy Bill csinálja






Sok helyen lehetett már olvasni a magyar blogokon, és a citromos-mákos macaronnál Jucka kommentben említette, hogy citromvaj néven Az ínyesmester szakácskönyvében is megtalálható. Mindenesetre a találmány jogát nem lehet elvitatni az angoloktól, ahol tradicionálisan scone mellé adják, és klasszikusan készítik narancsból és málnából is. Én az ausztrál vigyori szakács, Bill ( de tényleg, ez a pasi mindig fülig érő szájjal főz) receptje alapján csináltam meg a macaronokhoz, de nagy sikere volt sima kalácsra kenve is. Ahogy körülnéztem, ez a recept sokkal-de sokkal vajasabb a többieknél, ami a kalóriáknak ugyan betesz - bár a nutellától messze van - viszont nincs semmi tojássárgája íze, és nagyon jó a cukor-citrom arány, egyáltalán nem édes, hanem kellemesen savanykás. Tökéletes uzsonna- vagy ráérős hétvégi reggeli-kaja, de ezt a változatot tortába, piskótába is lehet tölteni, nyugodtan, nem fog kifolyni, sőt hűtőben kifejezetten kemény.
Kiskanállal magában is finom :).


Hozzávalók:

2 kicsi tojássárga

6 dkg porcukor

fél citrom finomra reszelt héja

30 ml citromlé

20 dkg vaj

Az első 4 hozzávalót simára kevertem, ezután gőz fölött 10percig a rugós habverőmmel kevergettem.
A gőzről levéve kis kockánként simára kevertem bele a vajat.

Hűtőben szerintem egy hétig biztos bírja, függ a vaj frissességétől is, de inkább a benne lévő tojássárga szab korlátokat a túl hosszú eltarthatóságnak.

Bill Granger: Bill's Kitchen könyvéből.

8 megjegyzés:

Méhn Niki írta...

Ó, Bill műsorait imádtam!! Kár hogy már nincs, annyira jó volt nézni, és tényleg mindig vigyorgott főzés közben! :)) Meg szerettem volna venni az egyik könyvét, de nálunk nem lehet kapni. :(
Ez a lemon curd kezd nagy sláger lenni a blogokon, jól is hangzik meg ahogy elképzeltem finom is. :)

Tintaleves írta...

Lemon curdöt kiskanállal magában? Micsoda gyengeségre vall! Nálam ilyen sosem fordul elő...

t3v, az okostojas írta...

A tojássárgája nem marad nyers, bár nem tudom hány fokig melegszik fel egy kis vízfürdőzéssel, szóval szerintem hosszabb ideig is eláll (mi legalábbis nem lettünk rosszul tőle hetek múltán sem - nem kívántuk annyira, hogy helyből felzabáljuk mindet).

Piszke írta...

Ez annyiban tér el a mostanában általam látottaktól, hogy sokkal vajasabb és kevésbe cukros, de citromosabb:) Viszont engem idegesít ez a Bill gyerek a folytonos vigyorgásával...:D Olyan mintha valami kedéllyavító dolgozna benne folyton...

Hát elég langyoskás,mivel kevergetve kell besűríteni, de én is ettem kéthetesen is.

Hmmm, és most csináltam vérarancsból, hát valahogy az se áll ellen a kiskanálnak! :)

Piszke írta...

kedélyjavító, bocsánat

Thrini írta...

Piszke,
már a fotó felkeltette az érdeklődésemet. Szted ez az adag egy tortába éppen elég?

Thrini írta...

Niki,
Bill műsora megy valamelyik adón, néhány percet láttam már belőle. De már ő sem a régi. Furcsa volt látni idősebb kiadását.:) A fogai még mind megvannak.:)

Piszke írta...

Thrini épp ma csináltam vérnarancsból ezt az adagot. Ahogy elnézem, ez egy 22 cm-es torta töltésére egy rétegben, plusz a tetejére és vékonyan az oldalára -ezt valamivel be kell szórni azután - elég. Vajas krém, tehát nem is kell vele túlzásokba esni. Viszont ha lehűtöd, és robotgéppel felhabosítod, akkor kicsit levegősebb és "több" krémet kapsz.
Ha biztosra akarsz menni, akkor esetleg lehet 1,5-ös szorzót alkalmazni, és a maradéknak biztos lesz gazdája :)

Related Posts with Thumbnails