2010. február 14., vasárnap

Fánk a sütőből



Nemisbéka kedvességének köszönhetően a karácsonyi receptversenyen ajándék is járt a második hely mellé. (Ráadásul szövegértelmezési problémáim miatt dupla meglepetésként :)) Így kaptam meg a Good Food januári számát, és rögtön kiszúrtam ezt a fánkot. Sokszor sütök szalagos klasszik változatot is, nem is egyszer egy évben, mert nagyon csípik a népek, hiába írja a horváthilona, hogy az egyik legkényesebb kelt tészta blablabla, még sose bírtam elrontani. Tavaly kipróbáltam a lengyel packi-t is, nem volt rossz az sem, de mindkettőnél az a rengeteg olaj... Hiába a kis rum a tésztába, akkor is ruhacsere, hajmosás és fogvacogtató szellőztetés a vége. De ennek most vége.

A GoodFood-os receptek...szerintem tökéletesek. Mindig minden úgy néz ki, úgy működik, ahogyan az ottan le van írva. Szóval, szerintem szalagosat majd tavasszal, vagy nyáron, vagy ősszel, addig meg jön a fánk a sütőből - gyors, egyszerű, hihetetlenül könnyű tésztájú, csini és nagyon finom.

A képen látható gömböcök helyett pedig a jó félcenti vastagra nyújtott tésztából  szaggathatunk fánkot egy nagy, 8 cm-es pogácsaszaggatóval,  egy kisebb 4 centissel kiszúrva a közepét, ugyanúgy mehet a sütőbe,  és akkor klasszik amerikai stílusú donutokat kapunk, és a tetejüket bevonhatjuk csoki- vagy cukormázzal.


Hozzávalók: (24 db)


40 dkg liszt

2 ek cukor

5 dkg vaj

2 csomag szárazélesztő (egyenként 500 gr liszthez való)

1,5 dl langyos tej

2 tojás

- a töltelékhez:

tetszőleges dzsem és szárított gyümölcs/keverék ( a mincemeat helyett)

- bevonáshoz:

4 ek cukor

4 ek. víz

porcukor



A lisztet elkevertem a cukorral és elmorzsoltam velük a vajat, és belekevertem a szárazélesztőt is. (Nem kell tejben futtatni.) A keverékbe mélyedést csináltam, beleöntöttem a langyos tejet és a két felvert tojást, majd összegyúrtam a tésztát a robotgép dagasztókarja segítségével. Kicsit kézzel is gyúrtam még, összesen 5 perc alatt selymes, fényes,ruganyos, nem ragadós tésztát kaptam.

Langyos helyen duplájára kelesztettem (kb.1 óra)

Ezután a tésztát gyorsan kézzel átgyúrtam, négyfele osztottam, vastag rudakat sodortam, amit hatfele vágtam.

A tésztadarabokat kézzel kör alakúra húztam, (egy pohárral is le lehet lapítani) közepébe egy teáskanál eperdzsemet és 1 tk. mazsolát púpoztam, a széleket összecsippentettem és golyóvá formáztam, és ezzel a felével lefele tettem sütőpapírral bélelt tepsibe. 30 percnyi kelesztés után 190 fokos sütőben 10-12 perc alatt tökéletesen megsült.




A vízből és a cukorból szirupot főztem (mehet bele fahéj is, de ezt most én passzoltam), beleforgattam a fánkokat, azután pedig porcukorban is bukdácsoltak kicsit, de rá is lehet szitálni. Mivel a tészta minimális cukrot tartalmaz, ennyi bőven belefér.




Azonnal elnyerte a repertoár állandó tagja megtisztelő címet, de az ovisoknak is ízlett a farsangon :)

A januári Good Food-ból.


24 megjegyzés:

Mamma írta...

Készen is vannak! Na, milyen gyors voltam?:)
Ilyet is sütök majd a zsírban sült mellett, a konzervatívabbak azt ugyanis megkövetelik. (Bár nekem az nagyon ízlik:))

Vesta írta...

Nekem is ugyanilyen szövegértelmezési problémáim voltak a receptverseny kapcsán, de ciki :))
Aztán nemisbéka felvilágosított és olyan egy rendes volt, hogy második és harmadik helyezettként én is kaptam tőle Good Foodot (és Jamie magazint), de ez a fánk nem is keltette fel a figyelmem. Na persze a Te fotóidon sokkal gusztábbak, mint a magazinban, így most már ki is fogom próbálni. Viszont van a 43. oldalon egy húsos káposzta,amit kelbimbóval elkészítettem és nagyon bejött!

Piszke írta...

Öööööö... a kelbimbóval elüldözném a népeket a Mekibe vasárnap délben...:DD

Mamma írta...

Ide is leírom: ránézésre ez a tészta lágyabb, mint az enyém, amit zsírban sütéshez terveztek. Ez lehet a különbség az eredményt illetően, szóval ezt is kipróbálom majd! Az a kis plusz cukor meg igazán bagatell:))

á la carte kulinaria írta...

Hmmmm, nagyon finom lehet. A good food-ot én is imádom.

csuszta írta...

dejóóó, teljesen odavagyok a fánkért, de nekem is mindig bajom van az olajjal, úgyh. ez pont nekem való :)
(bár a szirupért nem rajongok vhogy, ha csak porcukorba hempergetem, nem ragad meg rendesen/túl száraz lesz szted?)

Piszke írta...

És tényleg fánkízű volt :))

Csuszta, szerintem semmi baja nem lesz csak porcukorral, úgyis elfogy hamar. Eredetilge a recept nem is szirupot ír, hanem csak egyszerű porcukor plusz víz cukormázat. Én azért próbáltam a sziruppal inkább, mert vittem el belőle otthonról és próbáltam minél tartósabbat kitalálni.

csuszta írta...

hm - hm... köszi, azt hiszem, én is többféleképpen fogom tesztelni... majd beszámolok :)

Névtelen írta...

Egy kèrdès:a 2 csomag szàrìtott èleszto hàny gramm pontosa.Felènk 1 csomag 25 gramm,ami b"oven elèg lenne a receptben ìrt 40 deka liszthez.Elore is koszonom a vàlaszt:Zsu

Piszke írta...

Én 7 gr-os zacskó élesztőt használtam, és elméletileg ez is elég a használati utasítása szerint 500 gr liszthez. Viszont úgy gondolkodtam, hogy itt nyilván a sütőben sütés miatt próbálnak pluszban még könnyíteni a tésztán, így bátran beletettem 2 zacskóval. Nem lett élesztőízű (kicsit tartottam tőle), viszont nagyon levegős.Az angol receptben is zacskót írnak, ezért nem írtam pontosabban le, de majd javítok!

Névtelen írta...

Igazàn koszonom a vàlaszt,de amilyen turelmetlen vagyok,nem bìrtam kivàrni.Kipròbàltam ès mindenki szerint fenomenàlis lett.S"ot az allergiàmra valò tekintettel mèg egy verziòban elkìszìtettem,a bùzalisztet kamutliszttel helyettesìtettem(meg barna cukit tettem bele),leìrhatatlanul finom ès csodàs a tèsztàja.Az èleszto grammjait persze èn ìrtam rosszul,a friss èlesztokocka 25 grammos,viszont a szàraz itt is 7 gramm ès èn csak annyit tettem bele,ìgy is tokèletes.Annyit vàltoztattam,hogy a gombòcokat sutès elott megforgatttam kristàlycukorban.Mègegyszer koszonom:Zsu

Piszke írta...

Akkor a kristálycukor kicsit karamellizálódott is? Nagyon jó ötlet!
Egyébként a jobb minőségű szárazélesztőkből - itthon a francia - 7 gr elég 1 kg liszthez, úgy is van rajta a csomagoláson. Az Oetker vagy Haas cuccokból viszont egy zacskó csak 500 gr lisztre van hitelesítve.

Névtelen írta...

Koszonom az infòt meg a naprakèsz vàlaszokat,nem mindegyik blogger ilten figyelmes......
A cukorbòl kipròbàltam a barna meg a fehèr vàlozatot is,de gondolom a rovid sutèsi ido miatt,egyik sem karamellizàlòdott,tokèletes cukorbevonatot kaptak.'Erdemes rogton a gombòcolàs utàn beleforgatni,mert ùgy rendesen ràtapadnak a cukorszemek,(mert a szàradò/màsogszorèled"o tèsztàval màr gondjaim voltak.Hja kèrem,aki(azaz èn) nem elèg gyors....)

Zsu

Andi írta...

Számomra hihetetlen, de megcsináltam és tökéletes lett! Köszönöm a receptet!

Piszke írta...

Nincs mit:)
Ez (is) tényleg bevált recept - ami nem lesz jó, az nincs is fenn ;).

Andi írta...

Nem is a receptedben kételkedtem, hanem magamban! :-)

Zsuzsi írta...

Vajon kihagyható lenne ebből a tojás? Kelt tésztából próbáltam már, ott elég pótolni a folyadékot. Nagyon köszi! :)

Bori írta...

Most találtam rá erre a receptre itt nálad, és pontosan ilyet kerestem! Bár rendszeresen nézem a GoodFood internetes oldalát, ez a recept tavaly kimaradt, de idén nem fog!!! Utálok olajban sütni, így szuper lesz: fánk, de sütőben sütve! majd beszámolok! :-) Bori

Zsóka írta...

Én csak egy kóbor potyaolvasó vagyok,de nagyon örülök annak, hogy rajtam kívül van még,aki idegenkedik az olajban sütés következményeitől! Bár egyszer elkövettem én is:Farsangra az üzemi konyha nem a készterméket,csupán a hozzávalókat küldte.Két dadusunk rögtön bejelentette,hogy ők nem tudnak sütni,a kicsik pedig várták a nap fénypontját,a szalagos fánkot.Lámpalázasan,de megmentettem a helyzetet,de azóta sem sütöttem.

Piszke írta...

Kóbor potyaolvasókat is bármikor szívesen látok :)!

Irmama írta...

Én megsütöttem a fánkot, nagyon szuper lett. Hárman nekiláttunk és a 24 fánkból 22 db-ot megettünk. Köszi a receptet!!!

Piszke írta...

Örülök hogy ízlett! Ennyi nálunk is elfogy simán azonnal bármilyen kelt tésztából :))

Unknown írta...

Megcsinaltam, pontosan a recept szerint, bar angol liszt, eleszto, angol tej, angol vaj... Vittem a szebbeket vendegsegbe, 1mp alatt elfogyott, megkerdeztek mi volt ez? Mondtam, h fank recept, nevetes, mert teljesen buktanak tunt es az ize is olyan volt, a fankon meg nevettunk jot... :)

Piszke írta...

Ez jó :) akkor az angolok készülékében van a hiba :) amit ők angol cuccokból csinálnak, és azt hiszik fánk, valójában bukta, holott magyar hozzávalókkal lesz belőle tényleg fánk! :D

Related Posts with Thumbnails