...nemnemolvastamakönyvetdeafilmborzasztóvoltolyanborzasztófigurákvoltak
bennedemértésottvoltazacsúnyakopaszkicsikékszeműfiguraaztnemisértemmiért kellettbeletenniolyanrondavolt...
Na, ennél a pontnál éreztem a bulin, hogy sürgősen kell valami (és nagyon sok) alkohol, különben nem tudom tovább hallgatni a Gyűrűk Ura filmkritikát. Ekkor eszembe jutott, hogy én vezetek haza, így nem alkalmazhatok semmiféle fájdalomcsillapítót; viszont ott volt az asztalon ez az addiktív sós sütemény, így rávetettem magam, és rögtön kértem a receptet. Most csináltam meg először, és a társaság illetékes tagjai szintén azonnal kérték tőlem - ez letaszította családunk sós aprósütis trónjáról az emberemlékezet óta uralkodó Horvát Ilona-féle sajtos rudat, de veszélyben forog a túrós-sajtos rúd helyezése is.
Hozzávalók:
20 dkg sima liszt
20 dkg rétesliszt
25 dkg margarin/vaj
4 dkg egész mák
1 dl tejföl
7 dkg reszelt sajt (edami vagy trappista)
1 tojássárgája, a fehérje pedig majd megkenni kell
1 csapott teáskanál sütőpor
fél evőkanál só
szezámmag a szóráshoz
A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A liszteket összemorzsoltam a margarinnal/vajjal ( a recept margarint írt, és bár alig használom, nem mertem telibe vajjal helyettesíteni, mert lehet, ezen is múlik az omlóssága a sütinek, ezért én most fele-fele arányban használtam vajat és margarint), azután belekevertem a sót, a sütőport és összegyúrtam az összes többi hozzávalóval- 5 perc alatt kész van lényegében.
Ezután kinyújtottam egy centinél kicsit vékonyabbra (az ujjnyi ugye relatív, mint minden ezen a világon) és nagyon igyekeztem szép, centi széles, 4 cm hosszú rudacskákra felvágni. (A recept egy profitól származik, na az ő sós sütijéből építkezni lehetett volna, mint a legóból - ettől függetlenül lehet belőle mákos-szezámos háromszög vagy keksz, kinek mit diktál ízlése.) Miután felvágtam, átkentem a tésztát a kissé felvert tojásfehérje egy részével, és nagyon sűrűn beszórtam szezámmaggal. Ezután szedegettem csak szét a kis rudakat, 2 nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe pont belefértek, és az előmelegített sütőben 20 percet sültek.
Amikor épp elkezd picit színesedni a szélük, már lehet is kivenni őket.
A recept eredetileg dupla mennyiségeket írt, ha 6-8 ember van rá, nyugodtan lehet emelni a tétet.
bennedemértésottvoltazacsúnyakopaszkicsikékszeműfiguraaztnemisértemmiért kellettbeletenniolyanrondavolt...
Na, ennél a pontnál éreztem a bulin, hogy sürgősen kell valami (és nagyon sok) alkohol, különben nem tudom tovább hallgatni a Gyűrűk Ura filmkritikát. Ekkor eszembe jutott, hogy én vezetek haza, így nem alkalmazhatok semmiféle fájdalomcsillapítót; viszont ott volt az asztalon ez az addiktív sós sütemény, így rávetettem magam, és rögtön kértem a receptet. Most csináltam meg először, és a társaság illetékes tagjai szintén azonnal kérték tőlem - ez letaszította családunk sós aprósütis trónjáról az emberemlékezet óta uralkodó Horvát Ilona-féle sajtos rudat, de veszélyben forog a túrós-sajtos rúd helyezése is.
Hozzávalók:
20 dkg sima liszt
20 dkg rétesliszt
25 dkg margarin/vaj
4 dkg egész mák
1 dl tejföl
7 dkg reszelt sajt (edami vagy trappista)
1 tojássárgája, a fehérje pedig majd megkenni kell
1 csapott teáskanál sütőpor
fél evőkanál só
szezámmag a szóráshoz
A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A liszteket összemorzsoltam a margarinnal/vajjal ( a recept margarint írt, és bár alig használom, nem mertem telibe vajjal helyettesíteni, mert lehet, ezen is múlik az omlóssága a sütinek, ezért én most fele-fele arányban használtam vajat és margarint), azután belekevertem a sót, a sütőport és összegyúrtam az összes többi hozzávalóval- 5 perc alatt kész van lényegében.
Ezután kinyújtottam egy centinél kicsit vékonyabbra (az ujjnyi ugye relatív, mint minden ezen a világon) és nagyon igyekeztem szép, centi széles, 4 cm hosszú rudacskákra felvágni. (A recept egy profitól származik, na az ő sós sütijéből építkezni lehetett volna, mint a legóból - ettől függetlenül lehet belőle mákos-szezámos háromszög vagy keksz, kinek mit diktál ízlése.) Miután felvágtam, átkentem a tésztát a kissé felvert tojásfehérje egy részével, és nagyon sűrűn beszórtam szezámmaggal. Ezután szedegettem csak szét a kis rudakat, 2 nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe pont belefértek, és az előmelegített sütőben 20 percet sültek.
Amikor épp elkezd picit színesedni a szélük, már lehet is kivenni őket.
A recept eredetileg dupla mennyiségeket írt, ha 6-8 ember van rá, nyugodtan lehet emelni a tétet.
11 megjegyzés:
Lehet, hogy a kétféle liszt is hozzájárul az omlóssághoz. Nagyon finom lehet, ahogy így elképzelem. Filmkritika nélkül is :)
hehe, ez nálunk szimplán szezámmagos-mákos néven fut, és gyakori lakodalmas süti:
http://okostojas.blog.hu/2007/09/17/szezammagos_makos_ragcsa
a te fotódon tényleg mákos is :)
vajjal még jobb, és lehet egyből a tepsi hátára nyújtani és ott vágni.
ja, és sajtos rudam is van finomabb, mint HIlonáé :)
Kísérteties, hogy az e-mailben kapott receptben lévő mennyiségeket feleztem, és a 15 dkg sajtból is pont 7 lett mint Nálad :D
De ha a tepsi hátán nyújtod, hogy teszed át bele?? Vagy a hátán sütik?
és szét se szedegetik? Csak megsülve?? Sokat erőlködtem hogy olyan szépek legyenek, mint amit a bulin ettem, de a az apuka pék...
Hát milyen bulikba jársz Te ? :))
Mák nélkül is jó lehet ez a süti szerinted? Mert ennék nagyon, de nem kérek mákot semmilyen formájában!
Osztálybuli :)
Biztos jó mák nélkül is, igazából nem érezni ki nagyon, inkábba ropogóssághoz ad valamit
Tegnap elkészült nálam is ez a stangli, mák nélkül is tökéletes és ropogós! Legnagyobb problémát szintén a tészta felvágása okozta, az én rudaimból semmit nem lehetett építeni, de így is nagyon kapós volt!Talán négy-öt darab maradt mára, kint felejtettem a konyhaasztalon, de ugyanolyan finom volt, mint tegnap, nem száradt ki!
ha tepsi hátára nyújtom, azon sütöm, ha vki sütőpapírra, azzal lehet beemelni a tepsibe. ha derelyemetszővel felcsíkozom, szétválik, amennyire kell, és ha megsült, különálló rudakat kapok. a másik ilyen könnyen kezelhető rágcsa a frank-féle csodasajtos:
http://okostojas.blog.hu/2007/07/05/csodasajtos
Ez be volt tervezve nálam is a nagy eseményre :) Csináltam már belőle próbasütést, nagyon finom volt :)
Ezt fagyasztani kell, ha nagyon szabályos rudakat szeretnél sütni. A pontos technológia a desszert.eu oldalon olvasható a nehéz sós teasüteménynél.
nahát..még nem hallottam, és akitől kaptam a receptet se említette. bevallom, én vonalzót vetek be :DD
Van olyan típus, aki el sem árulja a receptet. A másik odaadja a receptet, de a technikáról hallgat. (Meg van az ember bátyja, aki a húgát mindenre megtanítja :-)
Osztálytárs apukája lehet, hogy ha rákérdezel, elmondja a trükköt. Neked, másnak már talán nem szívesen. Rákérdeztél, vagy csak a receptet kérted?
Egyébként teljesen érthető, ők ebből élnek...
Megjegyzés küldése