2009. augusztus 10., hétfő

Mandulás őszibaracktorta (egy másik féle)


Ha unatkozunk, nemcsak mosómedve vásárlásával segíthetünk problémánkon, hanem megsüthetjük például ezt az őszibaracktortát, ami a szerény "kissé időigényes" címkével van ellátva precíz német szakácskönyvemben; valójában ez azt jelenti, hogy egy unalmas, kábítóan meleg vasárnap délutánt kellemesen kitölthetünk hámozással, méricskéléssel, gyúrással, pihentetéssel, szirupban főzéssel, habveréssel, kétszeri sütéssel, és ahogy az már lenni szokott, az időigényes sütemény kollektív elpusztításához minimális idő szükséges csupán, azt a csalóka érzetet keltve hálátlan hozzátatozóinkban, hogy dehát nem is sütöttünk SEMMIT.

Hozzávalók: (26 cm-es, kapcsos formához)

-a tésztához:

25 dkg liszt

5 dkg étkezési keményítő

5 dkg őrölt mandula

1 tojás

17,5 dkg vaj

csipet só

10 dkg cukor

1 ek vaníliás porcukor

a töltelékhez:

1 ek vaníliás porcukor

2 tojás

10 dkg cukor

5 dkg étkezési keményítő

6-8 db őszibarack mérettől függően

2 dl tejföl

1 citrom reszelt héja

5 dkg vágott mandula

- további 5 dkg cukor a szirupban főzéshez


A tészta hozzávalóiból - a tojás kivételével - az aprítógépben két részletben morzsalékos tésztát kevertem, a tojást hozzáadva kézzel gyorsan simára gyúrtam és 30 percig a hűtőben pihentettem, ezalatt meghámoztam és kimagoztam, félbevágtam a barackokat. (Nem baj ha kissé keményebbek, csak az, hogy így csak forróvizes módszerrel lehet megszabadítani őket a héjuktól.) Ezután 5 dkg cukorral elkevert 2,5 dl forrásban lévő vízben 15 percig főztem, majd jól lecsurgattam őket. (Ez a fázis talán elhagyható, de addig meg úgyis pont pihen a tészta. Ha mégis kimarad, nem árt némi kekszmorzsa vagy zsemlemorzsa majd a fél barackok alá.)

A tésztát akkora kerek lappá nyújtottam, hogy 3 centi magas pereme is legyen, mikor a formába tettem. (Szerintem ha valaki vékonyan szereti a tésztakosarat, próbálkozhat 2/3-nyi mennyiséggel is.) 180 fokra előmelegített sütőben, villával jó megszurkálva 15 percig sütöttem - a tészta egyébként szuper, nem kell vaksütni babbal vagy ilyesmivel, nagyon jól kezelhető, fogom használni amolyan általános mandulás omlós alapnak is.

Amíg a tészta sült, a 2 tojás sárgáját habosra kevertem a cukorral, hozzáadtam az étkezési keményítőt, a tejfölt, a citromhéjat és a tojások kemény habbá vert fehérjét. A sütőből kivett tésztaalapot kiraktam a barackokkal, ráöntöttem a tölteléket, a tetejét megszórtam a mandulával és további 30 percig sütöttem. (Az utolsó tíz percben letakartam lazán sütőpapírral, hogy ne piruljon tovább.)




A Nova szakácskönyvek sorozat " Édességek" c. részéből.


Egy évvel ezelőtt: Megint gazpacho












Két évvel ezelőtt: Peche Melba


6 megjegyzés:

"saját levében" írta...

Ha ezt szegény Pepin bácsi megérhette volna! De nem érte meg.

lúdanyó írta...

Ha a fiamnál kiskorában előfordult, hogy unatkozott és ennek hangot is adott, mindig megkapta tőlem, hogy vegyen mosómedvét. Akkor nagyon utálta, de azóta már látta a filmet és tetszett neki :)
A süti is remek!

chilii írta...

Ez a süti remek, én is szoktam sütni, gondolkodtam már a befőttel történő egyszerűsítésén, de még nem vitt rá a lélek! :)

Vesta írta...

És ezt csak úgy, két gyerekszoba közt? El vagyok ájulva a teljesítménytől is meg a sütitől is :)

Judith írta...

Huu, ez nagyon jol nez ki!!!

Piszke írta...

Hát Pepin bácsi tudta, mitől döglik a mosómedve!!

Vészhelyzet (pl. tél) esetén lehet kipróbálom befőttel is, bár ez a friss barack nagyon üt benne..

Vesta, én a kamrán szeretnék túllenni!!

Related Posts with Thumbnails