2009. április 24., péntek

Zöldfűszeres sörkifli


Kezd magához térni a zsálya meg a snidling, beszereztem a rendszeresen elhalálozó tavalyiak helyett az új rozmaringokat és vettem rengeteg magot, hogy akkor majd házilag, meg csodájára járható fűszerkert és ilyesmik. Így már legalább 5 évjáratnyi fűszernövény-magom van.
Ezért egyelőre a fagyasztottra hagyatkozom, amit a fanan cég volt olyan helyes házhoz is szállítani a múltkori GBT-re. Ez itt nem reklám helye, de el kell mondjam, a kis fagyasztott fűszerkockáik iszonyú praktikusak, de legfőképpen elképesztően hozzák a friss fűszerízt. Így mielőtt végképp eltűntek volna teljesen a mélyhűtőmből minden dokumentáció nélkül, (kivéve az ázsiai, mert valahogy az mostanában nem volt műsoron) gyorsan belekevertem egy kicsit a sörkiflibe belőlük. Az íz intenzitására jellemző, hogy a provance-i, amit használtam, két kockájával tökéletesen megfűszerezett egy adagnyi sörkiflit. És mivel a hétvégén meleg is volt, sör is volt (hideg), már csak egy kis sörkifli hiányzott a teljes komforthoz párszáz négyzetméternyi terület befüvesítése után. (Na meg 1 gyógymasszőr...)







Hozzávalók:

0,5 kg liszt

2 dkg élesztő

3 dl tej

1 kk. cukor

1 púpozott káváskanál só

10 dkg vaj

2 provance-i zöldfűszerkocka


Az élesztőt 1 dl langyos tejben a cukorral a mikróban meglangyosított lisztbe vájt mélyedésben felfuttattam, hozzákevertem a maradék tejet, mikor már kicsit összeállt, belegyúrtam a sót is, és néhány percig dagasztottam. Ezután 4 részre osztottam a ruganyos tésztát, téglalapokat nyújtottam, a zöldfűszerrel elkevert vajjal egyenletesen megkentem őket és keskeny alapú, nagyon hosszúkás háromszögeket vágtam belőlük. A háromszögeket kiflivé csavartam fel, két órát keltek, kaptak 1 kis tojássárgáját sütés előtt a tetetjükre és a féltve őrzött gozói sóból is szórtam rájuk, majd a 200 fokos sütőben 10 perc alatt sültek ki.




Horváth Ilona recept.

6 megjegyzés:

Méhn Niki írta...

Hmmm, ez nagyon gusztán néz ki! :) Szép fotó, szép kifli... nyammi.. :D

trinity írta...

Húú, ezek a kiflicskék-látszik, milyen ropogósak!!!!Gyönyörűek!

Vegavarázs írta...

Gyönyörűen néznek ki!

Piszke írta...

Jót tett nekik a napsütés :D
de egyébként tényleg finomak, és persze a sörkifli csak langyosan az igazi...

Cserke írta...

Mmm, irtó jól kinéző kis fogyókúrás kiflicskék...

erős ildikó írta...

De jó, hogy bekukucskálhattunk a kifli belsejébe is! Nagyon tetszik!

Related Posts with Thumbnails