2009. január 9., péntek

Csirkemelltekercs mascarponés-diós aszaltszilvakrémmel


Az ilyen mindenfélével töltött csirke-pulyka-és egyéb hústekercsek nagyon jól tudnak kinézni, garantáltan sikert aratnak és egy kicsi gyakorlattal gyorsan elkészíthetőek: nem igényelnek hosszas konyhai műveleteket, holott a látvány - és a jól eltalált ízek - levesznek a lábáról minden, konyhában kevésbé jártas vagy nálunknál kevésbé kísérletező kedvű vendéget.

A téli hangulat alapvető kelléke a dió, minden ételbe, sóshoz, édeshez. Az aszaltszilva- dió párosítás is triviális, a mascarpone viszont finoman meglágyította az ízeket és a belereszelt narancshéj még rátett egy lapáttal a karácsonyi hangulatra. Ez a husi karácsony másnapján készült ebédre és várakozáson felül finom lett, úgyhogy hamarosan ismétlés következik.


Hozzávalók: (4 fél csirkemell töltéséhez)

2 egész csirkemell

10 dkg dió
10 dkg aszalt szilva
1 narancs leve és lereszelt héja
1 púpozott evőkanál mascarpone
pici só


A csirkemelleket kettévágtam, az alsó, kisebb részét félretettem, a hegyesebbik végét is levágtam. (na, mi lett ebből? igen-kockahusi a válogatós szekciónak) A melleket jól kiklopfoltam-kb. téglalap alakúra.
A töltelék elkészítéséhez az aprítógépemet használtam fel: a diót durvára aprítottam vele, hozzáadtam az aszalt szilvát, a mascarponét, belereszeltem a narancshéjat és párszor megpörgettem.
A kész tölteléket a csirkemellekre kentem, a húst feltekertem, a végeket vízben áztatott fogpiszkálóval tűztem össze (így nem ég meg, és rövidebb is a hústűnél és nem lesz útban a sütésnél), oldalt pedig hústűt használtam. Kívülről sóztam a húst, és teflonserpenyőben, kevés olajon a tekercseket körben világos zsemleszínűre sütöttem sütöttem.

Ezután jénai tálba sorakoztattam őket, utánuk öntöttem a pecsenyelevet is, alufóliával letakartam a tálat és betettem a 200 fokos sütőbe 15 percre. Az utolsó öt percben levettem a fóliát és meglocsolgattam a narancs levével is a tekiket.

A barnarizs ideális, színben is pásszoló körete volt az ebédnek.

Mascarpone nélkül is megoldható, nekem kucorgott egy megkezdett nagy doboz a hűtőben, innen jött az ötlet.
Az aszaltszilva viszont az a jó kis ex-pluszos finom puha volt, ha szárazabb szilvánk van otthon, azt be kell áztatni előtte legalább egy éjszakára, - akár valami kis vörösborba vagy kevés konyakba - el fogja bírni, vagy esetleg tejszínbe és akkor megvan a mascarpone-helyettesítő is.

Aprítógép híján a diót durvára vágjuk, az aszalt szilvát mondjuk húsdarálón ledaráljuk, vagy kezelésbe veszzük a krumplinyomóval, vagy nem tudom.

Ennyi nálunk két emberre elég.

Saját fejlesztés.



2 megjegyzés:

Vesta írta...

Jó a töltelék ötlete, sokkal erdetibb, mint az aszalt szilva sajttal,ami nálunk divat,na majd beújítok!

Mindennapi Manna írta...

Látszik, hogy nem vagyok teljesen magamnál. Elolvastam a címet, majd elkönyveltem, hogy valamilyen - mondjuk beigli - tésztába tekertél csirkét, és a többi hozzávalókat:) áááááááááá

Related Posts with Thumbnails