Tehát az úgy indult, hogy már régóta meg akarom sütni. A hétre ez rögeszmévé fejlődött, csak tejpor, az nem volt hozzá sehol. Két üzletben is sikerült egyenesen az üzletvezetőt kérdezni, akkor a homlokukra csaptak, hogy nincs, tényleg, nahát,ezt kéne tartani, és rendelnek is azonnal. De én úgy gondoltam, mit számít az a 3dkg tejpor...? Valóban nem számít. Sőt elárulom, a kelesztési idők se számítanak. Nem számít, osztjuk-e, és hány bucira. Sőt nem számít a téglalap alakú sütőforma sem,a szélességét is beleértve.
Merthogy az első másfél órás kelesztési idő pont arra lett tervezve,hogy elugrok a Nagyobbal, kicsit tanítsam korcsolyázni. Mert én tudok. Egyszer estem, ezután még korcsolyáztunk egy jót, majd feltűnt,hogy bizonyos egyszerű mozdulatok - mint pl. a slusszkulcs elfordítása - egyszerűen jobb kézzel nem is mennek. Ekkor már tudtam, az én utam a sebészetre - meg a röntgenbe és a gipszelőbe - vezet. Így a Hokkaidó első körben kelt 4 órát, a másodikban másfelet, az Ember megtanult dagasztani, meg egy kicsit nyújtani, de azt törött csuklóval is lehet: nyújtófa egyik vége jobb tenyérbe lazán betámaszt, bal kézzel a másik vége kezel, forgat, nyújt.
Úgyhogy süsse mindenki bátran, a recept mindent kibír, gyönyörűen átsül bármilyen alakban, íze, állaga nem változik, kelhet akármennyit...
Hozzávalók:(28 cm-es kapcsos tortaforma)
54 dkg BL-80as kenyérliszt
6 dkg sima liszt
3 dkg tejpor(elhagyható)
10 gr szárított francia élesztő (szerintem ez a legjobb)
8 dkg cukor
1 tojás
25 dkg tej
15 dkg tejszín
9 gr só
A só kivételével a száraz hozzávalókat összekevertem, egy mélyedést csináltam a lisztkeverékben, beletettem a tejet és a tejszínt, beleütöttem a tojást, majd a robotgépem dagasztókarjával bedagasztottam a tésztát. Mikor már majdnem összeállt, szórtam meg csak a sóval - mert különben dehidratálja a szárított élesztőt vagy mi...(??)( Elég sűrű anyag, meg kell vele küzdeni, de azután szépen összeáll, utána rá kell szánni még 5 percet.) Kivajaztam a tálat, letakartam, elmentem korizni stb. lásd fenn.
4 óra kelés után az Ember kidolgozta belőle a levegőt, semmi 4 részre osztás meg ilyesmi, ment újra kelni, míg megettük a zacsis levest és a mélyhűtött pizzát(Utolsó Plus-os készletek...)
Ezután egyesült erővel hosszas téglalappá nyújtottuk, a hosszabbik oldaláról feltekertük, becsigáztuk a tortaformába, lekentem tejszínnel, majd pontosan 50 percig sütöttem 175 fokon. Teljesen tökéletes lett, a tetejével ugyanaz a gondom, mint Macinak, nem olyan igazi kalácsos, de majd finomítunk ezen.
Sok mindennel kipróbáltuk ebéd helyett vacsorára, de legjobb a citromdzsemmel.
Maci és Marmalade oldaláról szörföztem ide, és az itteni mennyiségű élesztővel dolgoztam.
Merthogy az első másfél órás kelesztési idő pont arra lett tervezve,hogy elugrok a Nagyobbal, kicsit tanítsam korcsolyázni. Mert én tudok. Egyszer estem, ezután még korcsolyáztunk egy jót, majd feltűnt,hogy bizonyos egyszerű mozdulatok - mint pl. a slusszkulcs elfordítása - egyszerűen jobb kézzel nem is mennek. Ekkor már tudtam, az én utam a sebészetre - meg a röntgenbe és a gipszelőbe - vezet. Így a Hokkaidó első körben kelt 4 órát, a másodikban másfelet, az Ember megtanult dagasztani, meg egy kicsit nyújtani, de azt törött csuklóval is lehet: nyújtófa egyik vége jobb tenyérbe lazán betámaszt, bal kézzel a másik vége kezel, forgat, nyújt.
Úgyhogy süsse mindenki bátran, a recept mindent kibír, gyönyörűen átsül bármilyen alakban, íze, állaga nem változik, kelhet akármennyit...
Hozzávalók:(28 cm-es kapcsos tortaforma)
54 dkg BL-80as kenyérliszt
6 dkg sima liszt
3 dkg tejpor(elhagyható)
10 gr szárított francia élesztő (szerintem ez a legjobb)
8 dkg cukor
1 tojás
25 dkg tej
15 dkg tejszín
9 gr só
A só kivételével a száraz hozzávalókat összekevertem, egy mélyedést csináltam a lisztkeverékben, beletettem a tejet és a tejszínt, beleütöttem a tojást, majd a robotgépem dagasztókarjával bedagasztottam a tésztát. Mikor már majdnem összeállt, szórtam meg csak a sóval - mert különben dehidratálja a szárított élesztőt vagy mi...(??)( Elég sűrű anyag, meg kell vele küzdeni, de azután szépen összeáll, utána rá kell szánni még 5 percet.) Kivajaztam a tálat, letakartam, elmentem korizni stb. lásd fenn.
4 óra kelés után az Ember kidolgozta belőle a levegőt, semmi 4 részre osztás meg ilyesmi, ment újra kelni, míg megettük a zacsis levest és a mélyhűtött pizzát(Utolsó Plus-os készletek...)
Ezután egyesült erővel hosszas téglalappá nyújtottuk, a hosszabbik oldaláról feltekertük, becsigáztuk a tortaformába, lekentem tejszínnel, majd pontosan 50 percig sütöttem 175 fokon. Teljesen tökéletes lett, a tetejével ugyanaz a gondom, mint Macinak, nem olyan igazi kalácsos, de majd finomítunk ezen.
Sok mindennel kipróbáltuk ebéd helyett vacsorára, de legjobb a citromdzsemmel.
Maci és Marmalade oldaláról szörföztem ide, és az itteni mennyiségű élesztővel dolgoztam.
10 megjegyzés:
Akkor most táppénzes állományban majszolgatod a kalácsot?Gyors és maradéktalan gyógyulást kívánok!
Piszke, gyors gyógyulást! Hiába, a vérbeli anyát és háziasszonyt nem állíthatja meg egy ilyen baleset! :)
Ugye, hogy milyen jó? Nekünk is nagy kedvenc! Gyors gyógyulást!
Ezt annyira viccesen írtad meg, hogy hangosan kellett nevetnem. Gyógyulást kedves Piszke!
köszönöm a jókívánságokat:) mint egy hét alatt kiderült, balkézzel is rengeteg mindent meg lehet oldani. Igaz, a főzéshez például van szükségem kuktára, de rájöttem, eddig is alkalmaznom kellett volna...
Dehogyis vagyok otthon.. Vesta, Te láttál már valakit közülünk aki nem vonszolja be magát akárhogyis legalább a kulcsfontosságú napokra??Kiválóan írok jobb kézzel így is, csak az a gond, mikor el kell olvasnom :)
ó, te szegény, sajnálom!:( gyógyulj meg gyorsan!
Nem is volt komoly a kérdés, csak a jókívánság :))
a hideg kirázott, ahogy olvastam.. gyors gyógyulást!
Semmi vész csak idegesítő.. nagyon..
Van pár tartalék recept, meg most jönnek a félkézzel is elkészíthetők!
Szia Piszke, kérlek nézz be hozzám, vagy egy meglepetés számodra.
Köszönöm! http://garffyka.blogspot.com/2009/01/bartsg-szalag.html
Megjegyzés küldése