2016. október 6., csütörtök

Almás-zabpelyhes piskóta krémsajttal



Az egyik kedvenc tésztaalapom ez a szuper piskóta,és csináltam már több változatban is. Nálunk nem lényeg, hogy gluténmentes legyen, de az, és nagyon jó alternatívát jelent, simán lehet tortalapként is használni: szaftos, de mégis van tartása,csomóféle fűszert elbír, de ha nincs épp őszi hangulatunk, akár el is hagyható.
A krémsajtos  krémmel szerintem nagyon finom és könnyű süti lett, na persze a Válogatós Banda a csokis mázat reklamálta róla azonnal

 Hozzávalók: (20x20-as formához, 16 kocka)

12 dkg zabpehely vagy zabpehelyliszt
6 gr szódabikarbóna
3 gr sütőpor
1kk. őrölt fahéj késhegynyi
őrölt szegfűszeg és őrölt szerecsendió
3 nagyobb alma
5 dkg vaj, megolvasztva
1 nagyobb tojás
10 dkg cukor
1 tk. vaníliakivonat/ 1 vaníliáscukor

20 dkg natúr krémsajt
1 ek citromlé
1 citrom lereszelt héja
7 dkg porcukor
2 ek. durvára vágott dió


 A zabpehelylisztet (ha a zabpelyhet kávédarálóban megdaráltam, máris van zabpehelylisztünk) a szódabikarbónával, sütőporral és a fűszerekkel elkevertem.
Az almákat meghámoztam, kimagoztam,kockára vágtam  és botmixerrel pürésítettem.
Az almapépbe mixeltem az olvasztott vajat, a tojást és a cukrot. Hozzáadtam a vaníliakivonatot, majd a száraz hozzávalókkal simára kevertem.
Sütőpapírral bélelt formába tettem és 175 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig – tűpróbáig – sütöttem.
A krémsajtot 2-3 percig a mixer legmagasabb fokozatán habosítottam a porcukorral, citromlével és a citrom lereszelt héjával.
A kihűlt sütire kentem, durvára vágott dióval megszórtam a tetejét.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Piszke!
Annyira jól néz ki a képen a süti, hogy nekiálltam elkészíteni.
De nekem 50 perc alatt sem sült át, lapos és "nehéz" maradt.
Mit ronthattam el?
Köszi: Edit

Névtelen írta...

Kedves Piszke!

Kipróbáltam a receptet, de sajnos pont az nem ehetett belőle, akinek a kedvéért gluténmenteset sütöttem, ugyanis, mint utólag kiderítettem, a gluténérzéknyek zabpelyhet sem ehetnek. Maga a zabpehely ugyan valóban gluténmentes, de a többi gabonával való elkerülhetetlen érintkezése miatt nem fogyaszthatják a gluténmentes diétán élők. Létezik gluténmentes zabpehely, bár azt sem bírja mindegyik érintett. Érdemes lenne a receptben a zabpelyhet gluténmentes zabpehelyre módosítani, hogy más ne kerüljön ilyen kellemetlen helyzetbe, illetve nehogy valaki, aki nem tud arról, hogy mi van a süteményben, rosszul legyen tőle.

Unknown írta...

Kedves Piszke, Köszönöm a receptet. Kis változtatással elkészítettem a sütit. A vaj helyett olvasztott kókusz zsírt raktam bele. Mivel az alma amúgy is édes és én nem használok cukrot, ezért egy evőkanálnyi xilit (nyírfacukor) raktam bele. Nagyon finom lett, még másnap is puha és ízletes.

Judit írta...

A megadott hőfokon és ideig sütöttem, az egész összerepedezett és csak a legtetején szilárdult meg. Szerintem a 3 alma rengeteg a 12 dkg zabpehelyhez.

Related Posts with Thumbnails