2016. október 13., csütörtök

Mandulás csokitorta



Kicsike torta, mégis súlyos darab. Egy szeletkével el lehet húzni egy jóideig.

Vannak, akik (tévesen) úgy gondolják, hogy ősszel - és ráadásul az ősz ellen,a szürkeség meg az eső ellen -  sütőtöklevest kell enni.

Szerintem meg jó sok csokit kell enni.

Van már a piacon új dió, mandula, mogyoró, bármelyik jó belőlük ebbe a tortába, liszt meg pont  nem kell bele, mert az hizlal,és mindjárt karácsony, addig muszáj kicsit visszafogni magunkat.

Hozzávalók: (20cm-es kerek formához)

15 dkg vaj
15 dkg étcsokoládé
10 dkg darált mandula
3 nagyobb tojás
12 dkg cukor
0,5 dl Bailey's ( vagy konyak, rum, narancslikőr, mandulalikőr, kávélikőr stb.)
- a tetejére:
5 dkg étcsokoládé
1 ek. étolaj
pár szem durvára tört mandula



A vajat és a felkockázott étcsokoládét a mikró közepes fokozatán, többször megkevergetve összeolvasztottam, hűlni hagytam.
A tojásokat szétválasztottam, a tojássárgákat egy mélyebb tálban a cukorral 6-8 perc alatt sűrű, krémes habbá mixeltem, külön tálban habbá vertem a fehérjéket is.
A tojásos-cukros krémhez adtam a már csak langyos vajas-csokis mixet, a likőrt, a habot 3 részletben forgattam hozzá, és közben hozzászórtam a darált mandulát is.
Sütőpapírral bélelt formába öntöttem, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 percig – tűpróbázva – sütöttem

A mázhoz a csokit apróra törtem, kb. egy perc alatt, többszöri átkeveréssel a mikróban felolvasztottam, elkevertem az olajjal és a torta tetejére kentem, mandulával szórtam.

.
 

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails