2016. október 6., csütörtök

Almás-zabpelyhes piskóta krémsajttal



Az egyik kedvenc tésztaalapom ez a szuper piskóta,és csináltam már több változatban is. Nálunk nem lényeg, hogy gluténmentes legyen, de az, és nagyon jó alternatívát jelent, simán lehet tortalapként is használni: szaftos, de mégis van tartása,csomóféle fűszert elbír, de ha nincs épp őszi hangulatunk, akár el is hagyható.
A krémsajtos  krémmel szerintem nagyon finom és könnyű süti lett, na persze a Válogatós Banda a csokis mázat reklamálta róla azonnal

 Hozzávalók: (20x20-as formához, 16 kocka)

12 dkg zabpehely vagy zabpehelyliszt
6 gr szódabikarbóna
3 gr sütőpor
1kk. őrölt fahéj késhegynyi
őrölt szegfűszeg és őrölt szerecsendió
3 nagyobb alma
5 dkg vaj, megolvasztva
1 nagyobb tojás
10 dkg cukor
1 tk. vaníliakivonat/ 1 vaníliáscukor

20 dkg natúr krémsajt
1 ek citromlé
1 citrom lereszelt héja
7 dkg porcukor
2 ek. durvára vágott dió


 A zabpehelylisztet (ha a zabpelyhet kávédarálóban megdaráltam, máris van zabpehelylisztünk) a szódabikarbónával, sütőporral és a fűszerekkel elkevertem.
Az almákat meghámoztam, kimagoztam,kockára vágtam  és botmixerrel pürésítettem.
Az almapépbe mixeltem az olvasztott vajat, a tojást és a cukrot. Hozzáadtam a vaníliakivonatot, majd a száraz hozzávalókkal simára kevertem.
Sütőpapírral bélelt formába tettem és 175 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig – tűpróbáig – sütöttem.
A krémsajtot 2-3 percig a mixer legmagasabb fokozatán habosítottam a porcukorral, citromlével és a citrom lereszelt héjával.
A kihűlt sütire kentem, durvára vágott dióval megszórtam a tetejét.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Piszke!
Annyira jól néz ki a képen a süti, hogy nekiálltam elkészíteni.
De nekem 50 perc alatt sem sült át, lapos és "nehéz" maradt.
Mit ronthattam el?
Köszi: Edit

Névtelen írta...

Kedves Piszke!

Kipróbáltam a receptet, de sajnos pont az nem ehetett belőle, akinek a kedvéért gluténmenteset sütöttem, ugyanis, mint utólag kiderítettem, a gluténérzéknyek zabpelyhet sem ehetnek. Maga a zabpehely ugyan valóban gluténmentes, de a többi gabonával való elkerülhetetlen érintkezése miatt nem fogyaszthatják a gluténmentes diétán élők. Létezik gluténmentes zabpehely, bár azt sem bírja mindegyik érintett. Érdemes lenne a receptben a zabpelyhet gluténmentes zabpehelyre módosítani, hogy más ne kerüljön ilyen kellemetlen helyzetbe, illetve nehogy valaki, aki nem tud arról, hogy mi van a süteményben, rosszul legyen tőle.

Related Posts with Thumbnails