Rendben, hogy most ideális az idő a sütéshez, de ezek a zsemlék a kánikulában sem voltak vészesek, mivel a méretük miatt nagyon gyorsan, alig 20 perc alatt készre sülnek. Legeslegjobbak persze szinte azonnal, melegen, amikor még nyúlik belül a sajt, fényesen csordogál lefele a kis bucikon a vaj, és a friss fokhagyma meg a petrezselyem illata minden harapásnál érezhető.
Mondhatnám, hogy jó hozzá valamilyen saláta, de nem, ehhez csak egy nagy bögre hideg tej vagy pohár sör illik igazán.
Hozzávalók: (16 darabhoz)
0,5 dl langyos víz
2,5 dkg élesztő/1 cs szárazélesztő
1 ek.cukor
45 dkg liszt (+/-5 dkg)
2,5 dl langyos tej
8 dkg olvasztott vaj
1 tk.só
1 csomag mini mozzarella
-a tetejére:
2 dkg olvasztott vaj
2 gerezd fokhagyma
Az élesztőt 10 perc alatt megfuttattam a cukros, langyos vízben. A tejet
is meglangyosítottam, azután a só kivételével minden hozzávalót
összekevertem és 6-8 percig dagasztottam. Csak a végén dagasztottam bele a
sót. Ekkorra kellemesen ruganyos, csak egy picit ragadós tészta lett
belőle. Kivajazott, folpackkal szorosan lezárt tálban langyos helyen egy
órát kelt, majd átgyúrtam és 16 egyenlő részre osztottam, úgy gombócoltam, hogy a közepükre benyomtam egy mini mozzarellát, jól összecsíptem a zárásnál, és az alulra került, amikor a sütőpapírral bélelt kerek, 30 cm-es átmérőjű fém sütőlapra raktam - jó ujjnyi helyet kihagyva közöttük - a gombócokat. Fél órát kelni hagytam.
180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranylóra sültek, a sütőből kivéve kentem meg az összezúzott fokhagymával és petrezselyemmel elkevert vajjal.
180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranylóra sültek, a sütőből kivéve kentem meg az összezúzott fokhagymával és petrezselyemmel elkevert vajjal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése