2016. január 10., vasárnap

Karácsonyi fatörzs-torta (a.k.a. téli házikó torta műelemzés)




Hogy a képen egyáltalán nincs sehol fatörzs? Hát persze hogy nincs, de hallott már valaki téli házikó tortáról?
Egyébként, mint tudjuk, a művészet maga a teremtő képzelet, és mit rózsának hívunk, bárhogy nevezzük, éppoly illatos... Idén (vagyis tulajdonképpen tavaly) a művész - sőt, Művész - kiszabadult a grammatikai meghatározottság szorító bilincséből, és nem hogy átértelmezte, nemhogy újraértelmezte, hanem egyenesen újrateremtette az objektumot, és az újrateremtés eredményeképpen forradalmi módon vetette el a képzeletet bénító kliséket: a fatörzsből a kétkezi alkotó embert ünneplő (rönk)házikó vált az otthon melegének, a hosszú és sötét tél ellen védő tűz melegének szimbólumává.
Az ábrázolás kiemelt hangsúlyt fektet a tető havas síkjára, a fagyos porcukorréteg közül vidáman kandikáló kéményre, és egyúttal vicces (vagy inkább viccesnek szánt, és ezt a komoly kritikusok egyértelműen az alkotás gyenge pontjának tekintik) utalást tesz a globalizált világ Santa Clausának szánhúzó rénszarvasaira, akik, ahogy az alkotás tükrözi, nehezen illeszkednek be (vagyis inkább túlságosan is...?) a pogány alapokon nyugvó francia hagyományokba.
Emellett a minden-kákán-csomót-keresők persze észlelhetik a tetőn látható állatnyomok ellentmondásos elhelyezkedését, de erről csak annyit, hogy van, amikor a vita nem előre viszi, hanem blokkolja az alkotófolyamatot...
Míg az előző években a klasszikus forma lassú szerves fejlődését figyelhettük meg a a művész karácsonyi fatörzs-installációin, évről-évre  átemelve a fontosabb motívumokat, a mostani alkotás annyira formabontó, hogy annyit mondhatunk, kíváncsiak vagyunk, hogyan lehet művészileg meghaladni a mostani alkotást, és újat mutatni a művészetre éhes közönségnek.

Hozzávalók: (20 cm hosszú tortához)

1 db 5 tojásos kakaós piskóta 30x30-as tepsiben
1 db 3 tojásos kakaós piskóta 20x30-as tepsiben

-a krémhez:

-15 dkg cukor
20 dkg apróra vágott pekándió

2,4 dl tej
14 dkg cukor
4 dkg holland típusú kakaó
egy rúd vanília vagy 2 ek vaníliakivonat vagy 3 vaníliáscukor
20 gr étkezési keményítő
4 tojás sárgája
30 dkg vaj
csipet só

15 dkg étcsokoládé
2 dl tejszín



A krémhez való vajmennyiséget kivettem a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen.

15 dkg cukrot teflonserpenyőben karamellizáltam, beleszórtam az apróra vágott pekándiót - megvajazott szilikonos sütőpapírra öntöttem, gyorsan egy nedves pengéjű késsel ellapítottam, és amikor kihűlt és megszilárdult, késes robotgépben apróra daráltam.

A krémhez a tejet a vaníliarúd kikapart magjával egy kicsi lábasban  melegíteni kezdtem. A cukrot és az étkezési keményítőt elkevertem, hozzáadtam a tojások sárgáját is, majd a meleg tejből 6 evőkanálnyit. Ezt a simára kevert langyos alapot adtam hozzá a melegedő tejhez és közepes lángon, kevergetve addig főztem, amíg besűrűsödött - amikor elkezd picit bugyogni, egy perc után  le kell húzni a tűzről, mert "visszaenged" a keményítő, ha túlfőzzük. A tűzről levéve a mély, literes mérőkancsómba öntöttem és a kézi   mixer legnagyobb fokozatán addig habosítottam, míg langyosra nem hűlt.(Álló mixerrel rendelkezők előnyben... amíg nekem ez a gépecske  nem volt meg, addig is megoldottam: a kézi mixerem tökéletesen befekszik a mozsaramba, megtartja a nehéz mozsár vastag pereme, szóval nem kellett állnom soha habverés vagy piskóta fölött :))

Meg kell vári míg teljesen kihűl a puding szobahőmérsékletűre - és ekkor ismét fel kell verni egy percig a mixerrel, majd  amikor jó habos, kanalanként kell hozzáverni a puha  vajat a mixer habverőivel magas fokozaton. A szobahőmérsékletű krém  így  habos és levegős lesz.
Az étcsokit megolvasztottam mikróban, a tejszínt habbá vertem, és hozzácsorgattam a végén a megolvadt csokit is.
A csokis habot óvatosan a vajas alapba forgattam, közben hozzászórtam a pekándiós pralinét is.

A piskótákat így vágtam fel:
A 30x30-as lapokból vágtam 4 db 5x25 cm-es csíkot és 2 db 7,5x25 cm-es csíkot, a 20x30-as lapból pedig 2 db 10x25 cm-es csíkot.
Így:



Az ötcentis piskótacsíkokat megkentem egyenletesen a krém harmadával, egymásra fektettem és a piskótahasábot fél órára a mélyhűtőbe raktam. Ezután keresztben félbevágtam (hogy egyszerűbb legyen majd átlósan elvágni), majd a két hasábot függőlegesen, a keresztátlójánál kettévágtam - így:




Tehát kaptam 4 darab háromszög alapú tortahasábot, amit krémmel összeragasztottam kettőt-kettőt egymással, majd hosszában is.A maradék krém felével megkentem a házikó alapját, a két darab, 7,5x25 cm-es piskótalapot, egymásra raktam őket, és ráraktam a kész tetőt.
A maradék krém felével  megkentem a tető két felét, ráragasztottam a 2 db, 10x25 cm-es piskótadarabot, vékonyan megkentem a krémmel őket, és a torta két végét is.
A tetőt porcukorral szórtam, belepecsételtem egy kis darab marcipánnal a patanyomokat.

A kémény marcipánból készült, a szarvasagancs pedig kevés megolvasztott étcsokiból.

A házikó külső megjelenése egy idei (vagyis tavalyi) párizsi bouche de noel válogatásból volt, majdcsak megtalálom, lehet ötletelni belőle...



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails