2015. május 27., szerda

Sajtos párna



Ez a sós süti kétszer készült nálunk egy hónapon belül, és most már biztos, hogy legyőzte az eddig kedvenc sajtos-túrós rudakat. Ez a recept is régóta lapult anyukám konyhafiókjában, és mivel a 70-es 80-as években mindenki trappistával és margarinnal készítette, egy kis ráncfelvarrás nem ártott neki. Így is megmaradt az a varázslatos tulajdonsága, hogy sütőpor nélkül is gyönyörű párnákká növi ki magát a vékonyka tészta - nem is jó  vastagabbra hagyni, mert akkor nem sül át belül. A tojás nem kell a tésztába, csak a tetejére, ezért ha valaki teljesen el akarja hagyni, megteheti,és kenhet a tetejére is tejfölt, ugyanilyen szép pirult párnácskákat kap majd. Három nagy tepsi lesz belőle, de nem kell sokat izgulni azon, elfogy-e - inkább, hogy marad-e esetleg délutánra.

Hozzávalók:

35 dkg liszt
25 dkg vaj
20+5 dkg  dkg zsíros, reszelnivaló sajt,  (leerdammert használtam)
6-8 dkg tejföl
1 tk. só
1 tojás

A lisztet elkevertem 20 dkg  reszelt sajttal, a sóval,  a hideg vajjal gyorsan  összemorzsoltam, a tejföllel egynemű tésztává gyúrtam.
Lapos koronggá nyújtva egy órát  hűtőben pihentettem. Jól lisztezett munkalapon 3 részre osztva nyújtottam 2 mm vastagra, a felvert tojással kentem, a többi sajttal szórtam és éles késsel kb. 1,5x1,5 cm-es kockákra vágtam. 190 fokos sütőben pirulásig (kb 10-12 perc) sütöttem.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails