Nem kell hozzá csak egy sütő, kevés zöldfűszer, só és egy csirke. Csirke alatt értve azt, amit mondjuk 15-20 éve és azelőtt csirkének hívtunk: 70 dkg és 1-1,2 kg közötti normális ütemű nevelés (szabadtartás, kukoricadara, semmi turbótáp) után levágott jószág, nem az a fajta gyors broilercsirke, amit nálunk a gyerekek csak Hooters-csirkének hívnak.
Kétszer is sütöttem már így csirkét azóta, hogy a Metro Gasztoakadémiáján Thomas Keller módszere alapján elkészítettük, és tökéletesen sikerültek. Hogy megússzam a krumplisütést, 40 perccel a sütés vége előtt mellédobtam még a steakkrumplit, amit házilag így szoktam elkészíteni. A fokhagymákat a krumplival együtt raktam a csirke mellé, meglocsoltam kis olívaolajjal, így sült édesre-krémesre.
Hozzávalók:
csirke
fél ek. só
tetszőleges zöldfűszer aprítva, 2 ek.
A csirkét szárazra töröljük, belül enyhén sózzuk. Lábait a képen látható módon összekötözzük: elöl keresztezzük a hasüreg előtt, csomózzuk, a combok és a mell között a zsineget hátravezetjük, keresztbefűzzük és újra előrehozzuk, átvetjük a lábakon és azokat ismét szorosan, lefele húzva megkötözzük. Így lezárjuk a hasüreget, a gőz belülről puhítja a húst, nincs szükség zacskóra, kenegetésre, semmire.A szárnyakat kicsit kifordítjuk, és a szárnyvégeket (ami hajlamos lenne egyébként megégni) a háta alá igazítjuk. Kívül is körbesózzuk, sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokos sütőben sütjük. Kiló alatti csirkének kb. 50 perc a sütési ideje, kiló körültől plusz húsz perc jön még erre rá. Ha pedig együtt sütjük a krumplival plusz tíz percet számolhatunk még rá, mivel a krumpli visszahűti kissé a sütőt, amikor közben a csirke mellé dobjuk.
A sütőből kivéve meglocsoljuk a kisült zsírjával, megszórjuk a zöldfűszerekkel, mélyeket lélegzünk a finom illatból, de azért egy darab alufóliával takarva még 10 percig pihentetjük.
1 megjegyzés:
isteni a látvány, elképzelem hozzá az illatokat is... és természetesen igazad van, a csirkén múlik minden, ha az "minőségi", csodákat lehet művelni vele egy-két hozzávalóval is
Megjegyzés küldése