2014. június 19., csütörtök

Ciderrel sült csirkemell


Ami csirkemellből van, az nálunk majdnem biztos sikerre számíthat. Most már lehet egészen egzotikus szószokat meg mártásokat is a  hús mellé rakni,  a csirke tikka masala naan kenyérrel lenyomta rég a csirkepörköltet nokedlival, bár azért a rántott csirkemell vezető pozícióját még nem veszélyezteti a gyerekek toplistáján. 
Emiatt a  cideres sült miatt voltak kétségeim, de azután úgy kellett igazságosan elosztani a szaftot a végén: a körtecider, a pici mustár és a pirult dió finom pikáns-édeskés szószt adott, a csirkemell pedig a sóoldatban fürdetés miatt a gyors, nagy lángon sütés ellenére sem száradt ki, omlós és szaftos maradt.

Hozzávalók:

2 csirkemell
1 liter víz
6dkg só
5 dkg vaj
1,5 dl körte cider
1 kk dijoni mustár (nem a magos típus)
4-5 szem dió

bors

A félbevágott csirkemellet a 6 dkg sóval elkevert vízben egész délelőtt állni hagytam, majd szárazra töröltem, enyhén sóztam, borsoztam. A vajat felforrósítottam, és a húst mindkét oldalán 3-3 percig, nem mozgatva átpirítottam rajta, ezután 2 percig jól záródó fedő alatt pároltam tovább, majd tányérra szedtem és szorosan alufóliával takartam. A serpenyőbe öntöttem a cidert, hozzáadtam a mustárt és kevergetve összeforraltam a szószt, míg kissé besűrűsödött. Visszaraktam bele a csirkemelleket, rászórtam a durvára tört diót, átforrósítottam, megforgattam a szószban, hogy még kapjon egy kis színt és rizzsel tálaltam.

A szuper recept innen.

4 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Micsoda színe van! Bombasztikus! Máris megjegyzem... :o)

Blogkonyha írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Viafiore írta...

Az angol receptben nem szerepelt a sóban áztatás, kár volt kipróbálni, nagyon sós lett a hús. Főleg, hogy a mustárban is van só. Ha jól tudom, a sóban áztatástól speciális kérge és fénye lesz a húsnak. Ez nem történt meg, így csak a sós íz maradt.

Piszke írta...

Így van, nem szerepelt, de nekem nem lett sós, talán az volt az oka, hogy a csirkemellek elég nagyok voltak, pont ezért is döntöttem a sós oldat mellet, ne száradjon ki, míg átsül rendesen. Hozzáírom a recepthez a mellek méretét, és én úgy tudom - és tapasztalom, hogy a 6%-os sóoldat nem a kéreg és a fény miatt kell - itt sem amiatt lett, hanem mert körbepirítottam, a fénye pedig a szafttól van - hanem kifejezetten a rostok lazítására, a szaftosság megőrzésére. http://www.foodandwine.hu/2013/01/22/tokeletes-sult-csirke-heston-fele-ropogos-sult-csirke/

Related Posts with Thumbnails