2014. január 16., csütörtök

Churros





Kértek egy harapást? Ugye igen? 
A fánkszezonban most jöjjön egy spanyol recept, egyenesen Madridból - a híres San Ginés csokizóból, ahol 120 éve árulják az olajban sült fánkrudacskákat forró csokival. Amikor mi egy esős novemberi vasárnap arra jártunk, tömeg volt nemcsak reggel és délelőtt - mert  klasszikusan a churrost reggelizni szokták - hanem este és délután  is: három nagy termét töltötték meg a helyiek, és mindenütt szépen sorakozva várni kellett, így el tudom képzelni, mi lehet a turistaszezonban. Én itt ettem a legjobb churrost Spanyolországban, és a receptjük: tökéletes. 

Itthon kicsit karcsúbb - kisujjnyi vékony - fánkocskák sikerültek, mint az eredeti, de nem bántam meg: szuper ropogós, gyorsabban is sül, így szinte semmi olajat nem szívott magába a tészta.
A mártogatáshoz még kintről hoztam két hatalmas tábla, direkt churroshoz való csokit, amiben már benne van a rizsliszt, ami picit sűríti, és aznap főztem meyer citromból angol citromkrémet, amit 4:1 arányban kevés tejszínnel hígítottam és valami szuper volt vele is. Csokimártogatóhoz pedig 100 gr csokit  1,5-2 dl tejszínnel összemelegítünk, vagy ha tejjel készítjük, akkor 100 gr csokihoz és 2 dl tejhez hozzákeverünk 1 teáskanál cukorral elkevert 1 teáskanál étkezési keményítőt és még egy percig melegítjük.

Hozzávalók:

3,2 dl víz
15 dkg vaj
fél tk. só
17 dkg liszt
4 tojás

cukor és fahéj


A vajat és a vizet a sóval  egy mélyebb, vastagabb aljú lábasban közepes lángon összemelegítettem, majd belezúdítottam a lisztet. Nagy lángon fakanállal erőteljesen kevergettem a masszát, míg sima gombóccá össze nem állt, ekkor már  lábas alján és oldalán vékony fehér réteg keletkezett - ebben a fázisban kell még egy perc tűzön kevergetés az égetett tésztának - ezért hívják ugyanis annak :). A tűzről levéve, mikor a massza langyos volt már csak, kézi mixerrel, egyenként belekevertem a tojásokat. A szép fényes, lágy masszát habzsákba töltöttem, a végén csillagcső volt, de a minta átmérője csak picit több mint fél centi volt. Ekkor már nem lehetett cserélni, de ahogy írtam, nem bántam meg. 
Kétujjnyi olajat melegítettem egy nagy serpenyőben, és amikor a 180 fokot elérte, ( ekkor egy belemártott fogpiszkáló körül sok apró buborék keletkezik) a habzsákból 10 centis rudacskákat nyomtam az olajba. Összesen  2 perc volt szükséges a sütéshez, - ha vastagabb fánkokat sütünk, ez növekszik kicsit -  közben egyszer át is fordítottam őket.
Papírtörlőre szedést követően, míg a következő adagot meg nem kellett fordítani, fahéjjal kevert cukorba forgattam a sütiket.

10 megjegyzés:

Kriszta írta...

Azért ez így nem ér. Minden péntekre hozol egy isteni fánkot. Múlt héten a szalagosat sütöttem meg, csodás lett, holnap ez következik. Lehetetlen ellenállni neki.

Névtelen írta...

hany tojas kell mert azt elfelejtetted, es meg van egy hibacska azt irtad az elejen h labasba tesszuk a vajat es a lisztet,szerintem vizet akartal irni.

Piszke írta...

Jaaj köszönöm! Már javítottam is, hát így jár az aki éjfélkor kezd bejegyzést írni :(

Eszter/SubRosa írta...

nagyon köszönöm a receptet, évek óta szeretném elkészíteni otthon.

Blogkonyha írta...

Csodásak. Bekebelezném rögtön..

Névtelen írta...

En is köszönöm, hétvégén kipróbálom.

Névtelen írta...

Azt lehet tudni, hogy mit rontok el, hogy hosszában szétnyílik sütés közben?
Zsófi

Piszke írta...

csak tippelek, mert sosem jártam így: szerintem kicsit tovább kell az alaptésztát kevergetni gombócként, mert talán túl sok folyadék marad a tésztában. De az is lehet, hogy a liszt, amiből készítetted, is bejátszik ebbe, mert nem vett fel elég folyadékot. Az hogy szétnyílik, annak a jele lehet, hogy a sütés közben keletkező gőz a tésztában kirepeszti a fánkocska felületét. ha kicsit kisebb lángon kezded a sütést, az is megoldást jelenthet, nem képződik hirtelen belül sok gőz. Szóval: vagy kicsit tovább kevergetés a lábasban, vagy picit kevesebb víz ( szerintem -5%) esetleg egy jobb minőségű, magasabb sikértartalmú liszt használata, és kevésbé hirtelen sütés.

Névtelen írta...

Köszönöm :)

Bokor Boglárka írta...

Már akkor kinéztem, mikor kitetted ezt a receptet, de csak most mertem elkészíteni gluténmentesen. Csodás lett. Egy falat könnyedség! Fantasztikus a tésztája, miután megsült, annyira könnyű és finom, hogy csoda! Köszönöm a receptet. Ha nem bánod, megosztom a saját blogomon a gm verziót természetesen linkkel az eredeti recepthez :)

Related Posts with Thumbnails